Contactează-ne

Administrație

„Am susţinut proiectul Autostrăzii Unirii încă din 2012. Îmi doresc ca în 2019 să înceapă lucrările“

Știe publicată cu

în data de

■ interviu realizat cu deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ

Reporter: Recent a fost votată legea pentru construcţia autostrăzii Moldovei. Aţi susţinut din start acest proiect, însă calea pînă la adoptarea legii a fost una extrem de lungă… De ce? Care credeţi că au fost motivele acestei întîrzieri? Mugur Cozmanciuc: Am susţinut acest proiect încă din anul 2012 cînd am candidat pentru primul mandat de deputat. Atunci, echipa PNL din care făceam parte a avut ca program un Decalog pentru Moldova, iar o prioritate o reprezenta autostrada Moldovei. Şi nu a fost doar o promisiune de campanie. Ci am continuat demersurile şi după ce am fost preşedintele PNL Neamţ. La sfîrşitul anului 2014 am organizat la Piatra Neamţ dezbaterea publică „Autostradă pentru Moldova“, la care au participat preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est, parlamentari, primari de oraşe, municipii şi municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Est, oameni de afaceri, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie, reprezentanţi ai Guvernului şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi centrale din Republica Moldova, reprezentanţi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi ai Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai Guvernului României. Am depus amendamente la proiectul de buget în ultimii 4 ani, iar Autostrada Unirii a fost unul dintre pilonii principali ai programului PNL Neamţ 2020. Am colaborat şi cu asociaţiile „Moldova Vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru A8“ şi i- am sprijinit în eforturile pe care le-au făcut pentru ca acest proiect să fie realizat. Nu au fost doar declaraţii politice, ci acţiuni, pentru că îmi doresc cu adevărat ca acest proiect să se transforme în realitate. De aceea am fost şi co-iniţiator al acestei legi. Într-adevăr, a fost cale lungă pînă la adoptarea legii, pentru că proiectul fusese asumat de mai multe guverne, dar, din păcate, s-a dovedit că nu au existat intenţii serioase ca acest proiect să devină realitate. Drept urmare, s-a făcut legea, care tot aşa a stat ceva timp prin sertare pe la Parlament. Datorită deputaţilor PNL, proiectul de lege a fost pus pe ordinea de zi la Comisia pentru Transporturi, care a dat raport de adoptare, după care a fost introdus pe ordinea de zi pentru a fi votată. Mă bucur că s-a făcut acest prim pas. Este o primă victorie.

Rep.: Putem fi în acest moment siguri că vom avea autostradă care să ne lege de civilizaţie şi, dacă da, cam în cît timp? M.C.: Din păcate, nu putem fi siguri de nimic, dar sper că legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în cel mai scurt timp şi cei de la Guvern nu îşi vor permite să încalce legea. Voi face toate demersurile, în măsura atribuţiilor care îmi revin, ca lucrările la autostrada Moldovei să înceapă în cel mai scurt timp. Apropos de asta, trimit foarte des interpelări şi întrebări ministrului Transporturilor pentru a afla constant care este stadiul acestui proiect. Îmi doresc foarte mult ca în 2019 să înceapă lucrările că atunci putem fi siguri că îşi asumă proiectul şi vom vedea acest lucru dacă vor prinde fonduri în legea bugetului. Rep.: Sînt forţele politice capabile să ducă la bun sfîrşit proiecte de interes naţional, ca acesta? Sau dacă se schimbă guvernarea, proiectele „foştilor“ vor fi abandonate? M.C.: Poate sînt un optimist incurabil, dar cred că mulţi decidenţi politici au înţeles că unele proiecte, precum acesta, nu trebuie să fie folosite ca „armă“ politică. Aşa cum am mai spus, dacă se va renunţa la autostradă, de exemplu, mulţi dintre cetăţenii din Moldova, cei care au mai rămas, vor lua şi ei calea străinătăţii. Cred că s-a ajuns la o saturaţie şi dacă nu se va întâmpla ceva, lucrurile vor escalada, pentru că e clar că oamenii din această zonă nu mai au răbdare şi nu mai înghit promisiuni. Din păcate, în societate se resimte o stare de tensiune. Deşi sîntem în an Centenar, cred că România este mai dezbinată ca niciodată, în istoria acestui stat. Îmi doresc să avem parte de o trezire a conştiinţei naţionale, să vrem să construim, să purtăm un dialog sincer şi asumat pe marginea proiectelor majore pentru dezvoltarea acestei ţări, în domeniile vitale precum infrastructura, educaţia, sănătatea şi altele. Pentru că, din păcate, în multe domenii se vede că timpul a trecut, dar nu s-a făcut nimic concret. Cred că este un moment în care trebuie să admitem toţi că, indiferent de orgolii, românii merită să trăiască decent, să aibă un salariu corect. Să punem în aplicare un plan de investiţii, ca să putem face export, să aducem bani în ţară. Cît despre autostrada Moldovei, lucrările de construcţie ar trebui să înceapă de anul viitor şi eu, personal, voi fi primul care îi va lăuda pe cei care vor face asta, indiferent de culoarea politică a Guvernului care va face asta.

Citește știrea
Advertisement
loading...
2 comentarii

2 Comments

 1. Barzaghideanu Ovidiu

  12 noiembrie 2018 at 6:32 PM

  Ar fi bine sa fie adevărat dar nu vad altceva decât o oportunitate pentru unii de a mai aduna câteva voturi în plus iar noi, oamenii de rand, sa suferim din lipsa infrastructurii.

 2. GABRIEL

  14 noiembrie 2018 at 12:59 PM

  Prioritate mare pentru următoarele alegeri. Nu vă doare nimic să promită.
  Sloganul ar trebui să fie, pentru toți candidații, la orice fel de funcție: ”Hai, române, pune botul!”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Gala Generaţiilor, la Piatra Neamţ

Știe publicată cu

în data de

Gala Generaţiilor, eveniment dedicat pietrenilor de care sîntem mîndri, va avea loc joi, 27 iunie, la Cinema Mon Amour. “Vor urca pe scenă, pentru a fi premiaţi, elevii din Piatra Neamţ care au obţinut premii la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Ne vom întîlni şi cu cetăţenii de onoare ai oraşului şi vom avea ocazia să îi cunoaştem, să le aflăm proiectele şi să depănăm împreună amintiri. Seara se va încheia cu premierea Cuplurilor care au implinit 50 de ani de căsătorie şi care constituie modele de viaţă în cuplu pentru noi toţi. Vor fi premiaţi elevii instituţiilor de învăţămînt pietrene care au obţinut locurile 1, 2 şi 3 la olimpiadele naţionale în perioada iulie 2018 – iunie 2019, dar şi profesorii lor îndrumători. În total sînt 57 de elevi şi 44 de profesori care vor primi premii în cadrul evenimentului Gala Generaţiilor, precum şi 3 echipe de elevi de Colegiul Naţional de Informatică şi Liceul cu Program Sportiv. Printre Cetăţenii de onoare ai municipiului Piatra Neamţ care au confirmat prezenţa la evenimentul de joi se numără Draga Olteanu-Matei, Vasile Muraru, Mihai Trăistariu, Dumitru Bezem, Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae, Iosif Koszeghi, Otto-Carol Heel, Luminiţa Dinu-Huţupan. Aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, şi anul acesta vor fi premiate cuplurile din Piatra-Neamţ care au împlinit 50 de ani de căsătorie. 127 de cupluri care sărbătorit Nunta de Aur în perioada iulie 2018 – iunie 2019 vor fi felicitate cu această ocazie”, au comunicat reprezentanţii municipalităţii pietrene. „A devenit o tradiţie cu ocazia Zilelor Oraşului să premiem tinerii valoroşi ai municipiului, dar şi cuplurile care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie. Anul acesta ne-am dorit să îî felicităm şi pe cetăţenii de onoare ai municipiului să le facem cunoştinţă cu ei pietrenilor care nu îi cunosc şi să le oferim ocazia celorlaţi să îi revadă. Aceştia sînt pietrenii cu care ne mîndrim, şi îmi doresc ca Gala Generaţiilor să aibă cît mai multe ediţii de acum încolo” a adăugat primarul Dragoş Chitic. Gala Generaţiilor este un eveniment organizat în parteneriat cu Editura Răzeşu şi Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ, elevi ai liceului care participă la concursuri naţionale şi internaţionale susţinînd momente artistice în cadrul galei.

Citește știrea

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Amenzi mai mari pentru nesimţire

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ primăria a lansat în dezbatere publică regulamentul privind normele de gospodărire a municipiului Roman ■ în document sînt prevăzute valoarea amenzilor pentru diverse abateri la întreţinere şi curăţenie ■

Primăria Roman simte nevoia de a coborî milităria din pod şi a determina populaţia şi firmele să contribuie mai mult la ceea ce reprezintă buna administrare a urbei. Edilii au lansat recent, în dezbatere publică, modificările pe care vrea să le aducă Regulamentului privind normele de gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Roman. Conform documentului, ar urma să fie sancţionată cu amendă între 2000 şi 2500 de lei executarea de săpături pe domeniul public sau privat al municipiului fără anunţarea intervenţiei prealabile. O altă prevedere se referă la amenzi aplicate de municipalitate, tot în cuantum de 2000 şi 2500 de lei în situaţia neaducerii la cota de intervenţie a şanţului de către titularul de reţea sau solicitantul avizului. Şi nerespectarea termenelor de refacere a zonei afectate la cota de intervenţie a admnistratorului drumului va atrage aplicarea unei amenzi între 1000 lei şi 2000 lei. Nerespectarea termenelor de refacere a infrastructurii urmează a fi sancţionată cu amendă între 1500 şi 2500 de lei. Depozitarea pămîntului rezultat din săpătură direct pe domeniul public sau privat al municipiului va urma să fie amendată cu 2000 lei şi 2500 de lei. O altă abtere care va atrage sancţiuni pecuniare e cea legată de nesemnalizarea în mod corespunzător a lucrărilor de refacere pe domeniul public sau privat al municipiului, abatere care va fi sancţionată cu amendă între 200 şi 500 de lei. Operatorii serviciilor de telefonie/comunicatii/tv prin cablu au obligaţia de a ridica in maxim 24 ore stîlpii deterioraţi sau căzuţi pe domeniul public. În vederea eficientizarii lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere în urma lucrărilor de investiţii, reparaţii sau intervenţii în regim de urgenţă asupra reţelelor edilitare de pe domeniul public sau privat al municipiului Roman, este necesară completarea anexei 1 la HCL 72/2019, privind aprobarea Regulamentului privind normele de gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Roman cu un capitol de contravenţii care sa creeze cadrul legal pentru sanctionarea celor care întîrzie sau realizează defectuos astfel de lucrări. Modificarea acestui regulament urmează a se face prin hotărîre de Consiliu Local. De altfel, chiar la ultima conferinţă de presă, primarul Lucain Micu a anunţat decizia de amendare a unor societăţi de utilităţi care nu au readus carosabilul la forma iniţială, după intervenţiile făcute.

Citește știrea

Trending