Publicitate

■ interviu realizat cu deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ

Reporter: Recent a fost votată legea pentru construcţia autostrăzii Moldovei. Aţi susţinut din start acest proiect, însă calea pînă la adoptarea legii a fost una extrem de lungă… De ce? Care credeţi că au fost motivele acestei întîrzieri? Mugur Cozmanciuc: Am susţinut acest proiect încă din anul 2012 cînd am candidat pentru primul mandat de deputat. Atunci, echipa PNL din care făceam parte a avut ca program un Decalog pentru Moldova, iar o prioritate o reprezenta autostrada Moldovei. Şi nu a fost doar o promisiune de campanie. Ci am continuat demersurile şi după ce am fost preşedintele PNL Neamţ. La sfîrşitul anului 2014 am organizat la Piatra Neamţ dezbaterea publică „Autostradă pentru Moldova“, la care au participat preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est, parlamentari, primari de oraşe, municipii şi municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Est, oameni de afaceri, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie, reprezentanţi ai Guvernului şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi centrale din Republica Moldova, reprezentanţi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi ai Uniunii Consiliilor Raionale din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai Guvernului României. Am depus amendamente la proiectul de buget în ultimii 4 ani, iar Autostrada Unirii a fost unul dintre pilonii principali ai programului PNL Neamţ 2020. Am colaborat şi cu asociaţiile „Moldova Vrea Autostradă“ şi „Împreună pentru A8“ şi i- am sprijinit în eforturile pe care le-au făcut pentru ca acest proiect să fie realizat. Nu au fost doar declaraţii politice, ci acţiuni, pentru că îmi doresc cu adevărat ca acest proiect să se transforme în realitate. De aceea am fost şi co-iniţiator al acestei legi. Într-adevăr, a fost cale lungă pînă la adoptarea legii, pentru că proiectul fusese asumat de mai multe guverne, dar, din păcate, s-a dovedit că nu au existat intenţii serioase ca acest proiect să devină realitate. Drept urmare, s-a făcut legea, care tot aşa a stat ceva timp prin sertare pe la Parlament. Datorită deputaţilor PNL, proiectul de lege a fost pus pe ordinea de zi la Comisia pentru Transporturi, care a dat raport de adoptare, după care a fost introdus pe ordinea de zi pentru a fi votată. Mă bucur că s-a făcut acest prim pas. Este o primă victorie.

Rep.: Putem fi în acest moment siguri că vom avea autostradă care să ne lege de civilizaţie şi, dacă da, cam în cît timp? M.C.: Din păcate, nu putem fi siguri de nimic, dar sper că legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în cel mai scurt timp şi cei de la Guvern nu îşi vor permite să încalce legea. Voi face toate demersurile, în măsura atribuţiilor care îmi revin, ca lucrările la autostrada Moldovei să înceapă în cel mai scurt timp. Apropos de asta, trimit foarte des interpelări şi întrebări ministrului Transporturilor pentru a afla constant care este stadiul acestui proiect. Îmi doresc foarte mult ca în 2019 să înceapă lucrările că atunci putem fi siguri că îşi asumă proiectul şi vom vedea acest lucru dacă vor prinde fonduri în legea bugetului. Rep.: Sînt forţele politice capabile să ducă la bun sfîrşit proiecte de interes naţional, ca acesta? Sau dacă se schimbă guvernarea, proiectele „foştilor“ vor fi abandonate? M.C.: Poate sînt un optimist incurabil, dar cred că mulţi decidenţi politici au înţeles că unele proiecte, precum acesta, nu trebuie să fie folosite ca „armă“ politică. Aşa cum am mai spus, dacă se va renunţa la autostradă, de exemplu, mulţi dintre cetăţenii din Moldova, cei care au mai rămas, vor lua şi ei calea străinătăţii. Cred că s-a ajuns la o saturaţie şi dacă nu se va întâmpla ceva, lucrurile vor escalada, pentru că e clar că oamenii din această zonă nu mai au răbdare şi nu mai înghit promisiuni. Din păcate, în societate se resimte o stare de tensiune. Deşi sîntem în an Centenar, cred că România este mai dezbinată ca niciodată, în istoria acestui stat. Îmi doresc să avem parte de o trezire a conştiinţei naţionale, să vrem să construim, să purtăm un dialog sincer şi asumat pe marginea proiectelor majore pentru dezvoltarea acestei ţări, în domeniile vitale precum infrastructura, educaţia, sănătatea şi altele. Pentru că, din păcate, în multe domenii se vede că timpul a trecut, dar nu s-a făcut nimic concret. Cred că este un moment în care trebuie să admitem toţi că, indiferent de orgolii, românii merită să trăiască decent, să aibă un salariu corect. Să punem în aplicare un plan de investiţii, ca să putem face export, să aducem bani în ţară. Cît despre autostrada Moldovei, lucrările de construcţie ar trebui să înceapă de anul viitor şi eu, personal, voi fi primul care îi va lăuda pe cei care vor face asta, indiferent de culoarea politică a Guvernului care va face asta.

loading...

2 COMENTARII

  1. Ar fi bine sa fie adevărat dar nu vad altceva decât o oportunitate pentru unii de a mai aduna câteva voturi în plus iar noi, oamenii de rand, sa suferim din lipsa infrastructurii.

  2. Prioritate mare pentru următoarele alegeri. Nu vă doare nimic să promită.
    Sloganul ar trebui să fie, pentru toți candidații, la orice fel de funcție: ”Hai, române, pune botul!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.