Contactează-ne

Actualitate

Alcoolul nu creşte rezistenţa la COVID 19

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sloganul campaniei de combatere a consumului de alcool din 2020 este Covid 19 - Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool! ■ îngrijorător e faptul că peste 60% din tineri au început să consume înainte de vîrsta de 13 ani ■ alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură ■

Una din campanile anuale de sănătate este cea legată de combaterea riscurilor asociate consumului de alcool, în 2020 sloganul acesteia fiind legat, evident, de virusul care a băgat spaima în omenire: Covid 19 – Eliminaţi riscurile asociate consumului de alcool!.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură. Din punct de vedere al consumului total de alcool, România ocupă locul III între ţările Uniunii Europene şi locul II din punct de vedere al cantităţii îngurgitate de o persoană la o anumită ocazie.

Statisticile sînt îngrijorătoare şi din alt punct de vedere şi anume acela că peste 60% din tineri au început să consume alcool înainte de 13 ani. La nivel european, aproximativ 58 milioane de indivizi sînt mari băutori, iar 23 milioane sînt dependenţi de alcool, din care 5,4% dintre bărbaţii de 18-64 ani şi 1,5% din femei.

Nouă din 10 persoane dependente de consumul de alcool nu primesc tratament. Ultimii 20 de ani au adus schimbări semnificative în comportamentul europenilor faţă de alcool, avînd un impact decisiv asupra morbidităţii şi mortalităţii.

În Europa, tendinţa descrescătoare a consumului a început din 1990, nivelul înregistrînd o reducere cu mai mult de o treime în ţările mediteraneene şi cu un sfert în ţările central şi vest-europene.

În estul şi sud-estul Europei, consumul s-a menţinut la un nivel constant. „Conform ultimului Raport al OMS, din 2018, în România, consumul de alcool raportat la efectivul populaţiei în vîrstă de 15 ani şi peste, consumatoare şi neconsumatoare de alcool, a fost de 12,6 litri pe cap de locuitor în 2016. Consumul raportat exclusiv la populaţia băutoare a fost de 26,6 litri la bărbaţi şi 9 litri la femei.

Aproape 70% din populaţia în vîrstă de 15 ani şi peste a consumat alcool în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă 80% din bărbaţi şi 54,5% din femei. Doar 6,5% din bărbaţi şi 19% din femei nu au au fost abstinenţi pe toată durata vieţii. Mai puţin de unul din 10 foşti băutori renunţă la alcool. Deşi nivelul consumului de alcool a scăzut progresiv, de la 15 litri în anul 2010 la 12,6 litri în 2016, România depăşeşte cu peste 3 procente mediile europene ale consumului pentru toţi anii de studiu. În ultimul deceniu, consumul de alcool neînregistrat a scăzut de la 7 litri în 2010 la 2,2 litri în 2016.

Grav este faptul că adolescenţii care încep să consume alcool înaintea vîrstei de 15 ani au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, iar cei care consumă alcool înaintea vîrstei de 13 ani au risc de şapte ori mai mare de a deveni mari băutori şi de a consuma cantităţi mari de alcool la fiecare ocazie.

Tinerii care obişnuiesc să bea de la o vîrstă timpurie sînt mai predispuşi să consume şi alte substanţe de abuz cum sînt tutunul sau drogurile ilegale, sporind riscul consecinţelor negative“, a precizat psihologul Vasile Baghiu, de la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Alcoolul este un factor de risc pentru mai mult de 200 boli, între care de ficat şi pancreas, unele tipuri de cancer, diabet, boli cardiovasculare, obezitate, tulburări psihice. Scopul campaniei derulată şi anul acesta este de a promova un comportament responsabil faţă de consumul de alcool prin informarea populaţiei cu privire la efectele consumului dăunător de alcool asupra sănătăţii, vieţii sociale şi profesionale.

„În legătură cu relaţia dintre consumul de alcool şi COVID-19, populaţia trebuie să ştie că indiferent de tipul de băutură, concentraţie sau cantitatea consumată, alcoolul:nu distruge virusul SARS-CoV-2, nu creşte rezistenţa organismului faţă de virus, nu ucide virusul din aerul inhalat, nu dezinfectează gura şi gîtul şi nu oferă niciun fel de protecţie împotriva COVID-19 cum încearcă să justifice consumul de băuturi alcoolice o parte din consumatori“, a mai spus psihologul Baghiu.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending