Contactează-ne

Actualitate

“Afacerea spitalul mobil”, mari semne de întrebare: 3,6 milioane de euro din banii nemţenilor, riscaţi într-un proiect controversat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul privind realizarea unui spital mobil la Leţcani este extrem de controversat ■ presa din Iaşi afirmă sînt mari semne de întrebare legate de contractul încheiat cu o firmă din Turcia ■ contribuţia judeţului Neamţ este de 3,6 milioane de euro ■

Proiectul pentru realizarea unui spital mobil pentru tratarea pacienţilor de Covid – 19, la Leţcani, la care judeţul Neamţ ar trebui să contribuie cu 3,6 milioane de euro, este unul extrem de controversat. Presa din judeţul vecin a scris de mai multe ori despre semnele de întrebare pe care le ridică acest proiect, iar, recent, pe www.bzi.ro, a fost publicat un articol în care spune întrebarea: “Toată licitaţia pentru spitalul mobil de la Leţcani a fost o mare fraudă?”.

“Acuzaţii fără precedent lansate de unul dintre competitorii licitaţiei de furnizare a spitalului mobil pentru tratarea pacienţilor de COVID-19 de la Lecţani. Contractul de peste 13 milioane de euro derulat de Asociaţia Euronest cu banii judeţelor Iaşi şi Neamţ ridică mari semne de întrebare. Compania turcă SDI Global LLC ascunde o serie de secrete murdare, în vreme ce principalul competitor al acesteia acuză că Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a luat toate schiţele unităţii medicale. Compania indiană Rhymer LTD vrea să dea în judecată autorităţile ieşene pentru nerespectarea termenelor”, scriu colegii jurnalişti din judeţul vecin.Articolul integral aici: https://www.bzi.ro/exclusiv-toata-licitatia-pentru-spitalul-mobil-de-la-letcani-a-fost-o-mare-frauda-o-persoana-cheie-implicata-in-achizitie-a-detonat-bomba-anului-dovezile-sunt-incalificabile-iar-secretul-lor-a-fos-3951221?utm_source=website&utm_medium=Titlurile%20zilei

Proiectul privind spitalul mobil a fost anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, ca o mare realizare. Însă din start au existat şi contestatari, unul dintre cei mai vehemenţi fiind prefectul de Neamţ, George Lazăr:

“Vă solicit, în mod ferm, domnule Arsene nu luaţi banii nemţenilor şi nu îi cheltuiţi iresponsabil pentru achiziţii la suprapreţ în alte judeţe. Investiţi aceşti bani acasă, în sistemul sanitar nemţean, pe care tot dumneavoastră l-aţi neglijat ani de zile. Responsabilitatea managementului spitalului judeţean Neamt vă apartine în totalitate domnule Arsene, de 4 ani de când sunteţi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, iar lipsa dotărilor, a echipamentelor medicale demonstrează “interesul” pe care l-aţi manifestat. Aveţi domnule Arsene, peste un an de când vă chinuiţi să faceţi proiectarea pentru noul spital şi aveţi la dispoziţie o sumă considerabilă, de aproximativ 5 milioane de euro, şi nici măcar acest lucru simplu nu aţi reuşit să îl duceţi la bun sfîrşit”, îi transmitea prefectul Lazăr preşedintelui CJ.

Între timp, semnele de întrebare s-au înmulţit şi se naşte firesc întrebarea dacă milioanele de euro nu puteau fi cheltuite în această perioadă mult mai cu folos decît să fie “riscate” într-un proiect atît de controversat şi care nu poate spune nimeni acum dacă şi cînd va fi finalizat.

De altfel, nu e singurul proiect anunţat de preşedintele CJ Neamţ şi care a suscitat controverse: Ionel Arsene a anunţat cu surle şi trîmbiţe achiziţionarea unui aparat de testare pentru Spital, dar acesta a devenit funcţional după multe săptămîni de la anunţul triumfalist şi a mai apărut şi informaţia că a costat de două ori cît unul donat la Spitalul Roman şi ar putea face teste la jumătate din cît poate cel de la unitatea sanitară romaşcană.

Tot Ionel Arsene a anunţat că va lupta împotriva răspîndirii coronavirusului dezinfectînd şoselele judeţului, dar, după ce s-au efectuat controale la firma ce trebuia să facă acest lucru, s-a lăsat cu identificarea unor nereguli, cu stoparea activităţii de dezinfecţiei şi au apărut mari semne de întrebare legate de substanţa folosită. Acelaşi prefect de Neamţ a afirmat, de altfel, că n-ar fi fost decît apă cu săpun. Nu ştim cum se va finaliza discuţia legată de proiectul de la Leţcani, dar un lucru este cert: oamenii politici ar trebui să o lase mai uşor cu declaraţiile triumfaliste pînă cînd nu rezolvă într-adevăr o serie de probleme. Altfel, rămînem doar cu vorbele şi promisiunile, iar proiectele vedem că… aduc doar mari semne de întrebare.

Actualitate

„Arsene minte cu privire la situația DGASPC”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia a fost făcută de deputatul PNL Mara Calista

Mara Calista dă semne că ia foarte în serios postura de candidat al PNL Neamţ pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din 6 decembrie 2020. Deputata care la alegerile anterioare a cîştigat un loc în Parlament în fieful lui Liviu Dragnea, îl ia la ţintă pe Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ. Pe care îl acuză de minciună în cazul salariaţilor de la Protecţia Copilului Neamţ care nu şi-au primit salariile pe luna septembrie.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un mod de a face campanie care nu face cinste niciunui politician: joaca cu veniturile și viața oamenilor, lipsindu-i pe aceștia de sumele necesare pentru traiul zilnic și pentru acoperirea celor de trebuință (credite, medicamente, cumpărături curente etc).

Da, aceasta este situația salariilor reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Legea este foarte clară atunci când spune, conform art. 51 alin. (10), că “finanțarea măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sau al autorității administrației publice locale la nivel de municipiu, oraș sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinație, în proporție de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii și protecției sociale”.

Conform art. 127 alin. (1) din legea 272/2004, “finanțarea sistemului de protecție a copilului se asigură din:

  1. Bugetul de statîn limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinație;
  2. Bugetul județului, respectiv al municipiului București – în completarea cuantumului prevăzut la lit. a), pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a serviciilor, din venituri proprii sau sume defalcate”.

Prin Legea bugetului de stat nr. 5/2020, Guvernul României a alocat 50% din sumele necesare finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție socială, respectiv 14.684 mii leiși 12.718 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Ulterior, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat, sumele acordate au ajuns la nivelul de 60% din totalul estimat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, respectiv 22.650 mii lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și 31.269 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

La momentul prezent, toate sumele care au fost plătite sub formă de salarii angajaților DGASPC Neamț au fost asigurate prin bugetul de stat, bugetul local necontribuind cu sumele cu care era obligat să contribuie pentru acoperirea acestor cheltuieli până la finalul anului.

Acțiunile media de dezinformare cu privire la această situație nu ajută absolut deloc această comunitate de aproximativ 1400 de persoane care nu și-au primit veniturile. Mai mult, declarațiile politice de “salvare eroică” a situației alocând banii de la nivel județean nu sunt decât un dispreț față de salariații DGASPC Neamț care trebuiau să aibă aceste venituri certe din partea Consiliului Județean.

Acesta este motivul pentru care Instituția Prefectului a înaintat în data de 22.10.2020, prin adresa nr. 16077, o solicitare Ministerului de Finanțe în sensul verificării modalității și procedurii de constituire a bugetului pentru fondul de salarii și cheltuieli către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț în sensul respectării prevederilor Legii nr. 500/2002 cu privire la finanțele publice. Totodată, se solicită clarificări cu privire la modalitatea prin care s-au cheltuit banii din bugetul Consiliului Județean Neamț în legătura cu plata salariilor către DGASPC Neamț.

În încheiere, nu pot să nu mă întreb cum președintele Consiliului Județean declara tocmai ieri, 30 Octombrie, la câteva zile după adresa Prefectului județului Neamț adresată Ministerului Finanțelor Publice cu privire la posibile nereguli ale alocărilor financaire la nivelul acestei instituții, că prin metode specifice,  a reușit domnia sa să găsească sumele necesare pentru acoperirea, atenție, a maximum 2 luni privind veniturile angajaților DGASPC Neamț”. Aşteptăm cu interes o eventuală replică din partea lui Ionel Arsene. Una decentă, mult peste cea dată Anei Birchall. Dacă se poate.

Citește știrea

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Trending