Publicitate

■ în Neamţ, descinderile au fost efectuate de DIICOT Buzău ■ au fost vizate fraude fiscale, informatice şi infracţiuni de fals ■ paguba se cifrează la 4,7 milioane de lei ■ liderul grupării era ajutat de un ofiţer de la SJIPI Buzău ■ în toată ţara au avut loc 238 de percheziţii care vizau 227 de suspecţi ■

Celebra operaţiune „Ziua Z“ de pe 16 mai 2018, cînd toată ţara a fost răscolită de procurorii de la crimă organizată, a adus percheziţii şi în judeţul Neamţ. Descinderile au fost coordonate de Biroul Teritorial Buzău al DIICOT, iar anchetatorii au efectuat 30 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Buzău, Braşov, Ilfov, Bihor, Covasna, Neamţ, Sălaj şi Prahova. A fost vizată destructurarea a trei grupări infracţionale organizate, membrii acestora colaborînd şi interacţionînd între ei, grupuri ce erau profilate pe comiterea infracţiunilor din domeniul fraudelor fiscale (evaziune fiscală), fraude din domeniul criminalităţii informatice, infracţiuni de fals şi uz de fals. „Astfel, un prim grup infracţional organizat este format din trei cetăţeni libanezi şi patru români, care, în perioada 2011-2015, a creat un circuit economic, comercial şi financiar fictiv, între mai multe societăţi comerciale, create special în scopul eludării obligaţiilor fiscale de plata către bugetul general consolidat al statului român. Prejudiciul cauzat este în sumă de 4.785.134 lei (din care 2.899.899 lei cu titlu de TVA şi 1.885.235 lei cu titlu de impozit pe profit)“, conform unui comunicat al DIICOT. Aceeaşi sursă a mai arătat faptul că pe parcursul activităţii infracţionale, liderul acestui grup a avut nevoie de o serie de documente de identitate falsificate, iar pentru obţinerea acestora a apelat în anul 2016 la un suspect, care la momentul respectiv era angajat ofiţer al SJIPI Buzău, acum fiind pensionar. Din cercetări s- a stabilit că suspectul făcea parte dintr-un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane, profilat pe comiterea infracţiunilor din domeniul criminalităţii informatice şi falsificarea de documente de identitate. Liderul acestui grup, domiciliat în Braşov, avea şi rolul de a falsifica documente de identitate, respectiv cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, cărţi de şedere temporară pentru cetăţeni străini, din grupare făcînd parte alte 14 persoane domiciliate pe raza mai multor judeţe, inclusiv din Bucureşti.

Au fost răvăşite 28 de judeţe

Reamintim că pe 16 mai în 28 de judeţe au avut loc 238 de descinderi domiciliare care au vizat peste 200 de suspecţi. „În această dimineaţă (ieri 16 mai n.r.), în cadrul operaţiunii ZIUA Z, sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, procurorii au declanşat o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul a 28 de judeţe (Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dîmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timişoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud) şi a municipiului Bucureşti fiind efectuate 238 de percheziţii domiciliare, ce vizează nu mai puţin de 227 de suspecţi“, conform DIICOT. Acţiunile concertate ale procurorilor DIICOT care au fost declanşate la nivel naţional sînt rezultatul activităţilor investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa direcţiei, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infracţiuni cu violenţă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor. Mai sînt acuze de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, precum şi falsificare de instrumente electronice de plată, punerea în circulaţie de instrumente electronice de plată contrafăcute, deţinere de instrumente electronice de plată contrafăcute, fals material în înscrisuri oficiale şi fals informatic. „Totodată, sînt efectuate percheziţii în dosare penale în care sînt cercetate fapte de trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi mărturie mincinoasă“, conform Poliţiei Române. La operaţiune au participat peste 600 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, inspectoratelor de poliţie judeţene, luptători ai structurilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române şi structurile de intervenţie speciale ale Jandarmerie Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al DGA.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.