Contactează-ne

Actualitate

A doua opinie

Știe publicată cu

în data de

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

În folclorul bolnavilor circulă o butadă: „de văzut, m-au văzut destui doctori, dar de consultat nu m-a consultat nici unul“.

Enunţul nu este lipsit de un grăunte de adevăr. Examenul clinic corect, bazat pe simţurile noastre directe, capabil să ne aducă foarte aproape de diagnosticul exact, tinde să rămână în umbră faţă de modalităţile exploratorii, atât de diversificate şi, fapt important, bine cunoscute bolnavilor. Nu de puţine ori, aceştia nu acceptă un diagnostic în afara unor explorări pe care chiar le solicită medicului.

În context, se face tot mai apăsat vorbire despre dreptul bolnavului la o a doua opinie, drept consfinţit de lege dar, conform obiceiului pământului, nerespectat.

Recunosc că în decursul carierei mele (deloc scurtă), am cunoscut profesionişti de valoare indubitabilă care întrerupeau orice dialog cu bolnavul, dacă acesta avea imprudenţa să afirme că fusese văzut şi de alţi confraţi. Nu ascund că, la rugămintea unor apropiaţi de a le facilita consultul la o anumită somitate, le atrăgeam atenţia ca nu cumva să spună că au mai fost consultaţi de alţi specialişti.

Nu, nu, asemenea mod de a proceda nu era cutumă naţională. Nu, lucrurile se petreceau peste tot în lume. Istoria medicinii este plină de relatări despre astfel de poziţii, nu de puţine ori asezonate cu săgeţi mai mult sau mai puţin vitriolate la adresa celuilalt confrate.

Odată cu trecerea timpului şi cu dezvoltarea posibilităţilor de comunicare şi nu mai puţin în raport cu înmulţirea şi diversificarea fără precedent a modalităţilor diagnostice şi terapeutice, s-au produs revirimente majore în atitudinea profesioniţtilor. În acest sens se înscrie şi încetăţenirea conceptului de „a doua opinie“, dincolo de orice reticenţă şi exprimată deschis, fără echivoc: „am văzut despre ce e vorba, vă propun următoarea cale de urmat, dar aveţi libertatea să consultaţi şi alţi specialiţti, ca să aflaţi şi alte păreri“.

O fi bine, o fi rău? Putem vorbi de progres sau de adevărate capcane?

La o primă privire, s-ar părea că această modalitate de abordare a bolnavilor şi a bolilor nu poate fi decât benefică. Cine nu ştie că orice acţiune trecută prin judecata mai multor specialişti are mai multe şanse de reuşită? Şi apoi, nu fără dreptate înţelepciunea populară ne spune: „când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă!“.

Cu toate acestea, cred că nu trebuie să afişăm un entuziasm fără limite, faţă de o asemenea procedură, pentru că e o armă cu două tăişuri şi dominată de riscuri reale. Nu trebuie să generalizăm, să ne jucăm cu vorbele, să jonglăm cu nonşalanţă cu noţiuni versatile şi cu impact major la marele public, susceptibile de a compromite însăşi esenţa şi fundamentele medicinii. Democratizarea cunoştinţelor medicale şi libertatea de exprimare a unor persoane care nu au nimic în comun cu medicina, nu este de bun augur. Nu putem ignora lecţiile dure ale luărilor de poziţie împotriva vaccinărilor, absolut nefondate, aparţinând unor neaveniţi care au reactualizat, condamnabil, capitolul rujeolei, cu atâtea victime nevinovate, ca să nu mai vorbim de compromiterea acţiunilor de prevenţie a cancerului de col uterin.

Încercând să desluşim virtuţile celei de a doua opinii, trebuie să spunem, înainte de toate, că riscăm să inducem în conştiinţa bolnavilor nesiguranţa şi neîncrederea în profesionistul la care au apelat. Ceea ce nu este de dorit. Decredibilizarea profesiei nu poate fi benefică.

Pe de altă parte, o întrebare logică nu poate fi ocolită: oare ce s-ar întâmpla (mă refer la condiţiile noastre, în care accesul la asistenţa medicală e tot mai dificil) dacă toţi bolnavii ar apela, fără excepţie, la o a doua opinie? Ar putea societatea noastră să facă faţă unei asemenea solicitări, respectiv dublării numărului de consultaţii? Răspunsul ne poate pune în mare încurcătură.

Ca să nu mai vorbim că există posibilitatea ca, în cazul unor opinii total opuse (nimic mai firesc) să fie necesară o a treia care să arbitreze între cele două deja exprimate, cu întregul cortegiu de repetare sau refacere a altor modalităţi de explorare şi diagnostic.

Personal, când m-am aflat (eu sau unul dintre apropiaţi) într-o situaţie asemănătoare, am făcut abstracţie de postura de medic şi am acceptat fără rezerve hotărârile colegului pe care l-am consultat.

Fără îndoială, nu putem ignora existenţa unor situaţii dificile, delicate, de diagnostic ezitant sau greu de conturat, care reclamă antrenarea unui număr mai mare de specialişti, ca şi a unor unităţi medicale bine dotate care să ajungă cât mai repede la diagnostic şi la iniţierea terapeuticii necesare.

În urmă cu mai mulţi ani, odată cu finanţarea unui program al Ţărilor de Jos, mă înscriam cu un proiect: „Oficiu de consultanţă medicală“. Cu alte cuvinte, de sfat medical. Aşa cum există pentru problemele financiare, juridice, de planificare familială etc. Nuanţez: nu era vorba de un cabinet de consultaţii, ci de pacienţi cu spitalizări repetate, care nu aveau un diagnostic precizat şi nu ştiau încotro să se îndrepte. Oficiul, absolut gratuit, urma să fie deservit de cei mai buni profesionişti, care hotărau locul unde pacientul trebuia să ajungă, pentru a se bucura de asistenţa cea mai potrivită pentru el. În vederile noastre, asemenea oficii trebuiau să existe în toate localităţile mai mari şi, mai departe, ele să fie interconectate, în aşa fel încât drumul pacientului să fie cât mai direct şi sigur, chiar cu asigurarea mijloacelor de transport. Am eşuat. Proiectul a fost respins: nu aveam aprobarea Ministerului Sănătăţii! În realitate, proiectul se derula printr-un ONG care nu intra sub incidenţa guvernului. Şi dacă o asemenea aprobare ar fi fost prevăzută în regulamentul de redactare a programului, nu cred că nu aş fi obţinut avizul, fiindcă nu acţionam împotriva M.S., ci în sprijinul lui.

În cele din urmă, fără a nega locul şi valoarea celei de „a doua opinii“, consider că acest concept trebuie rezervat cazurilor cu totul şi cu totul dificile, ieşite din comun, de care medicina nu este scutită. Pentru cazurile comune, obişnuite, pledez pentru profesionalismul fără cusur al medicului, susţinut de achiziţiile medicinii moderne, în cadrul unui dialog prelungit cu bolnavul, în unităţi bine dotate, care se bucură de un prestigiu conferit tocmai de bolnavii care l-au abordat.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 722 de posturi vacante

Știe publicată cu

în data de

■ pînă la final de Cireşar s-ar putea angaja sute de nemţeni ■ cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc la Piatra Neamţ ■

Este de muncă în Neamţ şi numai cine nu vrea nu poate găsi un job. Asta după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă ca fiind vacante 722 de posturi, ceva mai multe decît săptămîna trecută. Cea mai mare recrutare de personal ar putea avea loc în Piatra Neamţ şi comunle limitrofe 451 de persoane, şomeri sau cei care doresc să-şi schimbe job-ul vechi cu unul nou. Pentru romaşcani sînt pe piaţă 209 cereri de personal şi ca de fiecare dată cele mai puţine slujbe sînt în zona Tîrgu Neamţ, respectiv 62. Defalcat, mai multe job-uri pentru personal de înaltă calificare vin de la angajatorii din Piatra Neamţ. Se caută doi ingineri construcţii civile şi industriale şi tot atîţia ingineri mecanici. Mai sînt vacante patru posturi de translatori şi cîte un loc pentru inginer chimist şi inginer producţie. În rest se caută 26 brutari, 18 confecţioneri la maşini de cusut industriale, 64 de muncitori necalificaţi, precum şi 10 operatori mase plastice sau 14 patiseri. Patronii mai nevoie de 11 dulgheri, 32 de agenţi de securitate, la care se mai adaugă 13 slujbe de ajutror de bucătar, 12 locuri sînt pentru ajutor de ospătar, plus 11 lucrători comerciali, 20 de ospătari şi 12 şoferi de camion. În multe alte ocupaţii sînt locuri de muncă disponibile, lista completă putînd fi studiată la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ, de pe strada Mihai Eminescu. La Roman cererea de licenţiaţi este ca şi inexistentă şi este nevoie doar de un inginer constructor. Pentru ceilalţi cele mai multe angajări ar putea avea loc în industrie unde sînt libere de mai mult timp 64 de locuri de muncă pentru cei calificaţi ca şi confecţioner – asamblor articole textile plus 35 de posturi sînt pentru necalificaţi. În alte domenii mai este nevoie de alţi 15 necalificaţi, dar se caută şi 10 turnători produse ceramice. În zonă mai este de lucru, dar mai puţin, pentru agenţi de securitate, agenţi de vînzări, barmani, bucătari, casieri, femei de serviciu, precum şi preparatori marfă, şoferi autoturisme sau tinichigii industriali şi vînzători. La Tîrgu Neamţ patronii nu oferă nici un post pentru personal cu studii superioare dar se caută 5 confecţioneri textile şi tot atîţia lăcătuşi mecanici, precum şi 5 sudori, dar se mai pot angaja drujbişti, faianţari, agenţi de vînzări piese auto, precum şi tehnicieni medicali sau operatori maşini de surfilat.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copac căzut pe două maşini

Știe publicată cu

în data de

Un arbore a căzut peste două autoturisme, luni, 24 iunie, pe strada Mihai Eminescu, din Tîrgu Neamţ, fiind nevoie de intervenţia pompierilor. “Misiune degajare arbore căzut pe două autoturisme pe strada Mihai Eminescu, oraşul Tîrgu Neamţ. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de lucru”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Leii de la BJJ Piatra Neamţ, noi medalii internaţionale

Știe publicată cu

în data de

Autor

Luptătorii de la Lions BJJ Piatra Neamţ şi-au confirmat din nou clasa, sîmbătă, 22 iunie. Aceştia s-au întors cu două medalii de la competiţia internaţională Abu Dhabi International Jiu Jitsu Championship, care a avut loc la Galaţi. Au participat sportivi din 14 ţări, iar concursul s-a desfăşurat sub patronatul Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro, în colaborare cu Asociaţia Pro BJJ). „Clubul Lions BJJ Piatra Neamţ, care a reprezentat organizaţia Mill Hill Bjj România, s-a deplasat la această competiţie cu un lot de trei sportivi care la final au reuşit să obţină două medalii. Mihai Blaj a obţinut o medalie de aur, iar Alexandru Jărcuţă o medalie de bronz. Juniorul nostru, Cozma Ştefan, nu a reuşit o clasare pe podium, pierzînd la puncte în primul meci, însă e un tînăr care promite mult şi sînt convins că vom mai auzi de el”, a declarat Cătălin Coşarcă, preşedintele clubului Lions BJJ Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending