Contactează-ne

Actualitate

A doua opinie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

În folclorul bolnavilor circulă o butadă: „de văzut, m-au văzut destui doctori, dar de consultat nu m-a consultat nici unul“.

Enunţul nu este lipsit de un grăunte de adevăr. Examenul clinic corect, bazat pe simţurile noastre directe, capabil să ne aducă foarte aproape de diagnosticul exact, tinde să rămână în umbră faţă de modalităţile exploratorii, atât de diversificate şi, fapt important, bine cunoscute bolnavilor. Nu de puţine ori, aceştia nu acceptă un diagnostic în afara unor explorări pe care chiar le solicită medicului.

În context, se face tot mai apăsat vorbire despre dreptul bolnavului la o a doua opinie, drept consfinţit de lege dar, conform obiceiului pământului, nerespectat.

Recunosc că în decursul carierei mele (deloc scurtă), am cunoscut profesionişti de valoare indubitabilă care întrerupeau orice dialog cu bolnavul, dacă acesta avea imprudenţa să afirme că fusese văzut şi de alţi confraţi. Nu ascund că, la rugămintea unor apropiaţi de a le facilita consultul la o anumită somitate, le atrăgeam atenţia ca nu cumva să spună că au mai fost consultaţi de alţi specialişti.

Nu, nu, asemenea mod de a proceda nu era cutumă naţională. Nu, lucrurile se petreceau peste tot în lume. Istoria medicinii este plină de relatări despre astfel de poziţii, nu de puţine ori asezonate cu săgeţi mai mult sau mai puţin vitriolate la adresa celuilalt confrate.

Odată cu trecerea timpului şi cu dezvoltarea posibilităţilor de comunicare şi nu mai puţin în raport cu înmulţirea şi diversificarea fără precedent a modalităţilor diagnostice şi terapeutice, s-au produs revirimente majore în atitudinea profesioniţtilor. În acest sens se înscrie şi încetăţenirea conceptului de „a doua opinie“, dincolo de orice reticenţă şi exprimată deschis, fără echivoc: „am văzut despre ce e vorba, vă propun următoarea cale de urmat, dar aveţi libertatea să consultaţi şi alţi specialiţti, ca să aflaţi şi alte păreri“.

O fi bine, o fi rău? Putem vorbi de progres sau de adevărate capcane?

La o primă privire, s-ar părea că această modalitate de abordare a bolnavilor şi a bolilor nu poate fi decât benefică. Cine nu ştie că orice acţiune trecută prin judecata mai multor specialişti are mai multe şanse de reuşită? Şi apoi, nu fără dreptate înţelepciunea populară ne spune: „când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă!“.

Cu toate acestea, cred că nu trebuie să afişăm un entuziasm fără limite, faţă de o asemenea procedură, pentru că e o armă cu două tăişuri şi dominată de riscuri reale. Nu trebuie să generalizăm, să ne jucăm cu vorbele, să jonglăm cu nonşalanţă cu noţiuni versatile şi cu impact major la marele public, susceptibile de a compromite însăşi esenţa şi fundamentele medicinii. Democratizarea cunoştinţelor medicale şi libertatea de exprimare a unor persoane care nu au nimic în comun cu medicina, nu este de bun augur. Nu putem ignora lecţiile dure ale luărilor de poziţie împotriva vaccinărilor, absolut nefondate, aparţinând unor neaveniţi care au reactualizat, condamnabil, capitolul rujeolei, cu atâtea victime nevinovate, ca să nu mai vorbim de compromiterea acţiunilor de prevenţie a cancerului de col uterin.

Încercând să desluşim virtuţile celei de a doua opinii, trebuie să spunem, înainte de toate, că riscăm să inducem în conştiinţa bolnavilor nesiguranţa şi neîncrederea în profesionistul la care au apelat. Ceea ce nu este de dorit. Decredibilizarea profesiei nu poate fi benefică.

Pe de altă parte, o întrebare logică nu poate fi ocolită: oare ce s-ar întâmpla (mă refer la condiţiile noastre, în care accesul la asistenţa medicală e tot mai dificil) dacă toţi bolnavii ar apela, fără excepţie, la o a doua opinie? Ar putea societatea noastră să facă faţă unei asemenea solicitări, respectiv dublării numărului de consultaţii? Răspunsul ne poate pune în mare încurcătură.

Ca să nu mai vorbim că există posibilitatea ca, în cazul unor opinii total opuse (nimic mai firesc) să fie necesară o a treia care să arbitreze între cele două deja exprimate, cu întregul cortegiu de repetare sau refacere a altor modalităţi de explorare şi diagnostic.

Personal, când m-am aflat (eu sau unul dintre apropiaţi) într-o situaţie asemănătoare, am făcut abstracţie de postura de medic şi am acceptat fără rezerve hotărârile colegului pe care l-am consultat.

Fără îndoială, nu putem ignora existenţa unor situaţii dificile, delicate, de diagnostic ezitant sau greu de conturat, care reclamă antrenarea unui număr mai mare de specialişti, ca şi a unor unităţi medicale bine dotate care să ajungă cât mai repede la diagnostic şi la iniţierea terapeuticii necesare.

În urmă cu mai mulţi ani, odată cu finanţarea unui program al Ţărilor de Jos, mă înscriam cu un proiect: „Oficiu de consultanţă medicală“. Cu alte cuvinte, de sfat medical. Aşa cum există pentru problemele financiare, juridice, de planificare familială etc. Nuanţez: nu era vorba de un cabinet de consultaţii, ci de pacienţi cu spitalizări repetate, care nu aveau un diagnostic precizat şi nu ştiau încotro să se îndrepte. Oficiul, absolut gratuit, urma să fie deservit de cei mai buni profesionişti, care hotărau locul unde pacientul trebuia să ajungă, pentru a se bucura de asistenţa cea mai potrivită pentru el. În vederile noastre, asemenea oficii trebuiau să existe în toate localităţile mai mari şi, mai departe, ele să fie interconectate, în aşa fel încât drumul pacientului să fie cât mai direct şi sigur, chiar cu asigurarea mijloacelor de transport. Am eşuat. Proiectul a fost respins: nu aveam aprobarea Ministerului Sănătăţii! În realitate, proiectul se derula printr-un ONG care nu intra sub incidenţa guvernului. Şi dacă o asemenea aprobare ar fi fost prevăzută în regulamentul de redactare a programului, nu cred că nu aş fi obţinut avizul, fiindcă nu acţionam împotriva M.S., ci în sprijinul lui.

În cele din urmă, fără a nega locul şi valoarea celei de „a doua opinii“, consider că acest concept trebuie rezervat cazurilor cu totul şi cu totul dificile, ieşite din comun, de care medicina nu este scutită. Pentru cazurile comune, obişnuite, pledez pentru profesionalismul fără cusur al medicului, susţinut de achiziţiile medicinii moderne, în cadrul unui dialog prelungit cu bolnavul, în unităţi bine dotate, care se bucură de un prestigiu conferit tocmai de bolnavii care l-au abordat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Week-end sportiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Sîmbătă, 21 septembrie: ora 10.30 – Baza Hipică Piatra Neamţ: Sărbătoarea de toamnă a sportului ecvestru nemţean; ora 12.00 – Sala Polivalentă: HCF Piatra Neamţ – CSM Roman (Divizia A, handbal feminin, etapa III); ora 14.30 – Sala Polivalentă: Futsal Ceahlăul – Sporting Darabani (Futsal, Liga 2, etapa I); ora 17.00 – Stadion Ceahlăul: CSM Ceahlăul – Aerostar (Liga 3, Seria I, etapa a V-a)

Duminică, 22 septembrie: ora 10.30 – Baza Hipică Piatra Neamţ: Sărbătoarea de toamnă a sportului ecvestru nemţean; ora 11.00 – Bodeşti, Bravo Bodeşti – ASF Girov (Liga 4, Seria A, etapa IV); ora 11.00 – Borca, Bradu Borca – AS Grumăzeşti (Liga 4, Seria A, etapa IV); ora 11.00 – Horia, Victoria Horia – Voinţa Ion Creangă (Liga 4, Seria B, etapa IV); ora 11.00 – Cordun, teren Pildeşti: Moldova Pildeşti – Moldova Cordun (Liga 4, Seria B, etapa IV).

Citește știrea

Actualitate

Festival de teatru cu premieră la TT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ duminică, la TT, va fi jucată piesa „Frontal“, o adaptare după „Povestea unui om leneş“, textul şi regia find semnate de Gianina Cărbunariu, directorul teatrului pietrean

Ediţia cu numărul XXI a Festivalului de Teatru Piatra Neamţ a debutat deja, la mijlocul săptămînii, un bogat program de manifestări fiind programat pînă pe 2 octombrie. Organizatorii au decis ca tema acestei ediţii să fie „Succes!“. „Ne dorim ca Festivalul să fie un punct de întîlnire pentru generaţii diferite de artişti şi de spectatori, pentru oameni de teatru din diverse părţi ale Europei, pentru experienţe şi perspective provocatoare atît pentru teatru, cît şi pentru alte arte – film, muzică, dans, arte vizuale“, spune Gianina Cărbunariu, directorul Teatrului Tineretului. În total, în cadrul festivalului vor fi 29 de spectacole, participanţi din şapte ţări, patru concerte, cinci ateliere, patru lansări de publicaţii, două proiecţii de film documentar, 24 de sesiuni de discuţii cu publicul, etc. Vor fi şapte spectacole oferite de artişti şi companii din Franţa, Germania, Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Turcia). „Mai mult decît o urare, tema actualei ediţii a Festivalului este o invitaţie la meditaţie, în cheie critică şi ironică, asupra poveştilor de şi despre succes ale societăţii de astăzi şi din trecutul recent. Ce înseamnă succesul individual versus succesul unei comunităţi (fie ea un grup sau o naţiune)? De ce în anumite momente istorice frustrările sociale au nevoie să fie compensate prin inventarea unor poveşti triumfaliste despre noi înşine? Se poate trăi şi crea în afara dihotomiei succes – eşec într-o lume în care fiecare încearcă să vîndă cît mai profitabil ceea ce are de oferit, iar piaţa de artă este şi ea un teritoriu important pe această hartă globală? Cît de vulnerabili sîntem în acest context, cum am ajuns în această situaţie şi care ar fi căile de ieşire? Ce loc mai au riscul, experimentul, gîndirea critică? Multe dintre poveştile de succes ale naţiunilor şi chiar ale indivizilor se construiesc astăzi, ca şi ieri, în conflict cu diferenţa, cu «ceilalţi». Există cîştigători şi învinşi sau, şi mai grav, oameni invizibili, umbre care sînt inevitabil necesare pentru a realiza contrast. Sîntem modelaţi să gîndim astfel sau e posibil încă să descoperim alte paradigme de gîndire? La 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier – cînd lumea se confruntă cu războaie şi conflicte ce distrug ţări, cu migraţie, inechitate socială, criză ecologică, polarizare a discursurilor, populism şi naţionalism -, o reevaluare a naraţiunilor despre trecutul recent e posibil să ne ofere sprijin în înţelegerea prezentului şi, poate, în imaginarea unui viitor. Festivalul prezintă astfel o serie de perspective artistice, semnate de artişti est- europeni (România, Slovacia, Polonia) ce pun întrebări legate de perioada de dinainte şi de după momentul de «succes» istoric din 1989: ce am reuşit să cîştigăm din ce-am visat şi ce am pierdut pe drum? şi, desigur: ce urmează să ni se întîmple? Ne dorim ca Festivalul să fie un meeting-point pentru generaţii diferite de artişti şi de spectatori, pentru oameni de teatru din diverse părţi ale Europei, pentru experienţe şi perspective provocatoare, pentru teatru şi alte arte. Vă aşteptăm cu drag la Festival!“, este invitaţia făcută de Gianina Cărbunariu, director general al TT şi curator al Festivalului de Teatru Piatra Neamţ. Astăzi, festivalul propune, la ora 11, la Casa Culturii din Tîrgu Neamţ, spectacolul „Iepurele alb“ (Teatrul de Artă Bucureşti. Apoi, la ora 20.00, la Piatra va fi reprezentaţia „Sub fiecare pas e o mină neexplodată dintr-un război neterminat cu tine“, o producţie TT, în regia lui Radu Afrim. Duminică, la ora 11.00, „Iepurele alb“ poate fi vizionat în sala de festivităţi a Primăriei Roman. De la ora 16.00, la TT, „Legume“ este un spectacol din cadrul proiectului =Safespott, care promovează dezbateri pe tema diversităţii şi a toleranţei. De la ora 18.00, va fi premiera piesei „Frontal“, o adaptare după „Povestea unui om leneş“ de Ion Creangă, textul şi regia find semnate de Gianina Cărbunariu. Apoi, Alexander Bălănescu (violonist/compozitor) şi Ada Milea (actriţă/cîntăreaţă/compozitoare) vor fi protagoniştii unui concert pe scena TT.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A făcut scandal în bar, va sta 9 luni la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 44 de ani care a fost condamnat definitiv la 9 luni de închisoare după ce a făcut scandal într-un bar şi l-a ameninţat pe barman, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi dus la Penitenciarul Bacău. “La data de 19 septembrie, în urma activităților specifice desfășurate, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un bărbat de 44 de ani, din Roman, care poseda un mandat de executare a pedepsei închisorii. Cel în cauză era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 9 luni, pentru săvîrşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. În fapt, la data de 19 iulie 2017, acesta s-a deplasat la o societate comercială din Roman, unde pe fondul consumului de băuturi alcoolice i-a adresat injurii, expresii jignitoare şi ameninţări barmanului. Totodată, acesta a amenințat cu un obiect tăietor-înțepător și a încercat să lovească o altă persoană, care intervenise pentru aplanarea conflictului. Polițiștii l-au condus și depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Trending