Publicitate

■ inculpatul a primit două luni de detenţie cu suspendare ■ el are de respectat cîteva obligaţii ■ tînărul e bun de plată doar cu 6.000 de lei pentru că numai un vecin a cerut daune ■ fapta a avut loc la final de iulie 2017 ■ acoperişul de 800 metri pătraţi a ars din cauza unei tigări aruncate aiurea ■

Tînărul care a provocat incendiul de la unul din blocurile germane în vara anului trecut, cînd a fost distrus acoperişul de 800 de metri pătraţi, Constantin Marian Alexe, zis „Doni“, a primit o pedeapsă modică. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ l-au găsit vinovat de distrugere din culpă şi l-au condamnat la 2 luni de închisoare cu suspendare. „Stabileşte pedeapsa de 2 luni închisoare în sarcina inculpatului Alexe Constantin Marian, zis „Doni”, pentru savîrşirea infracţiunii de distrugere din culpă. Amînă aplicarea pedepsei închisorii cu privire la inculpatul Alexe Constantin Marian pe un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămînerii definitive a prezentei hotărîri“, conform instanţei. La pronunţare Doni a scăpat şi de controlul judiciar însă pe parcursul termenului de supraveghere de 2 ani trebuie să respecte anumite condiţii impuse de judecători. O parte din vecini nu s-au constituit părţi civile în procesul penal, o parte au renunţat la acţiune aşa că la final Alexe e bun de plată cu 6.000 de lei, din care 5.000 de lei cu titlu de daune către unul din proprietari şi 1.000 de lei cheltuieli judiciare. Fapta a avut loc pe 27 iulie 2017, iar inculpatul a fost depistat trei luni mai tîrziu, pe 26 octombrie, cînd a fost reţinut. După ce a stat o noapte în arest, procurorul de caz a decis să-l elibereze, plasîndu-l sub control judiciar. „Este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de distrugere prin incendiere din culpă, după ce a rezultat că incendiul a fost provocat de o ţigară abandonată de inculpat în mansarda blocului unde aveau acces numai trei proprietari, printre care şi el. La anchetă a recunoscut fapta şi a fost pus sub control judiciar“, declara la acea vreme procurorul Mugurel Darie, purtător de cuvînt al Parchetului Piatra Neamţ. Tînărul a recunoscut că ar fi fost în mansardă cu o seară înainte, a fumat, dar ar fi stins ţigara cu piciorul. Fiind însă în papuci de casă, cel mai probabil nu a fost suficient de ferm cît să stingă mucul în totalitate. Puţinul jar care a rămas a ajuns cel mai probabil pe materiale inflamabile, a mocnit toată noaptea, iar flăcările puternice au izbucnit a doua zi, pe 27 iulie, în jurul prînzului. Era deja prea tîrziu, focul era generalizat şi nu s-a mai putut salva nimic din mansarda imobilului. De la data faptei şi pînă pe 26 octombrie, Alexe nu a suflat nici o vorbă despre incident, ba mai mult, atunci cînd cercul suspecţilor s-a strîns iar anchetatorii au ajuns la el, a refuzat să răspundă la citaţii o perioadă de timp.

Percheziţii

Pentru depistarea lui, pe 25 octombrie au avut loc două descinderi imobiliare, una la mama suspectului care locuieşte în blocul german al cărui acoperiş a ars, iar a doua la prietena lui Alexe, la un imobil din Dărmăneşti unde tînărul a şi fost găsit. „Poliţiştii de la Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ au identificat persoana care ar fi produs incendiul acoperişului unui bloc de pe strada Aleea Viorelelor din Piatra Neamt. În baza a doua mandate de aducere emise de instanţă, tînărul de 19 ani, care se sustragea cercetărilor, a fost preluat şi condus la sediul unităţii de poliţie pentru completarea probatoriului. Ulterior audierii, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, tînărul fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Neamţ, urmînd a fi prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive“, declara Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ. Pe 19 decembrie a fost finalizat actul de inculpare şi a fost trimis în judecată. Reamintim că la incendiul de amploare, care a avut loc pe 27 iulie, au participat 30 de pompieri, avînd în vedere faptul că focul era generalizat şi putea ajunge la etajele inferioare precum şi la imobile din vecinătate, blocul nemţesc vecin, Casa de Asigurări de Sănătate sau Inspectoratul Şcolar. A fost distrus în totalitate acoperişul din astereală lemn, învelitoare ţiglă, carton şi tablă pe o suprafaţă de 800 de mp, deşeuri de hîrtie, textile şi lemn. Intervenţia a demarat la 13.02 şi s-a încheiat la 14.20, pe timpul operaţiunii fiind evacuaţi toţi locatarii din cele 32 de apartamente (pentru două persoane fiind nevoie şi de intervenţia jandarmilor). Pentru lichidarea incendiului s- a refulat apă de la înălţime cu autoplatforma şi s-au realizat dispozitive de intervenţie prin cele două case de scări, cu cîte două ţevi de refulare. Pentru a avea o imagine completă asupra intervenţiei trebuie menţionat că autoplatforma care permite refularea apei de la înălţime necesită o suprafaţă de 10 X 8 metri pentru a putea fi calată, iar gabaritul autospecialelor şi căile de acces existente în zonă nu au permis amplasarea acestora între clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi blocul incendiat. În zona intervenţiei existau trei hidranţi de incendiu care au permis alimentarea directă cu apă a autospecialelor. Pompierii au anunţat atunci că apartamentele au fost afectate de apă foarte puţin, important fiind că nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti. Blocul cu parter, trei etaje locuibile şi mansardă a fost construit în anii 1955 – 1956 pentru germanii care au lucrat la ridicarea Platformei chimice de la Săvineşti, de unde au rămas cu denumirea de blocurile nemţeşti sau germane.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.