Publicitate

■ inculpatul a fost acuzat de înşelăciuni şi tentative la această infracţiune, fapte comise din penitenciar ■ prejudiciul este de peste 100.000 de euro, păgubiţi fiind şi din Neamţ ■ el l-a păcălit şi pe fostul şef al Poliţiei, Dorel Manole, dîndu-se procuror DNA ■ din cei 225 de ani de detenţie, va executa doar 30 ■

Sentinţă record în România, după ce Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Ovidiu Rusu, de 39 de ani, din Rădăuţi, la o pedeapsă privativă de libertate de 225 de ani, pentru vreo 17 fapte de înşelăciune şi tentativă de înşelăciune. Rusu a acţionat şi în Neamţ iar în urmă cu ceva ani a încercat dar nu a reuşit să păcălească o femeie din Piatra Şoimului, însă l-a tras pe sfoară pe fostul comandant al Poliţiei Neamţ, Dorel Manole. Pe 5 decembrie 2012, judecătorii pietreni au luat act de faptul că bărbatul şi-a recunoscut faptele şi l-au condamnat la trei ani de închisoare, cu executare, pentru înşelăciune. Conform actelor de urmărirere penală, Rusu a aflat că în arestul Poliţiei Neamţ s-ar afla, din mai 2011, un oarecare Daniel Puiu, din Piatra Şoimului, care a intrat cu o maşină de teren în doi adolescenţi. S-a gîndit să facă un ban, aşa că a făcut rost de numărul de telefon al nevestei lui Puiu, a sunat-o şi s-a dat drept procurorul Ţuluş, de la DNA. Cu promisiunea că-i poate scoate bărbatul din închisoare, i-a cerut Gabrielei Puiu suma de 2.000 de euro. Ca să o convingă că are autoritate, Rusu i-a spus că va ordona o percheziţie în celula soţului ei, după care îl va muta în altă cameră. Acuzatul chiar a găsit numărul telefonului mobil al comandantului de atunci al Poliţiei Neamţ, Dorel Manole. L-a sunat şi i-a servit aceeaşi poveste cu procurorul Ţuluş, „ordonîndu-i“ să facă o percheziţie în celula în care se afla Daniel Puiu. Solicitarea a fost motivată prin aceea că Puiu ar avea după gratii şi ar utiliza un telefon mobil. Şeful Poliţiei Neamţ nu a pus nici o clipă la îndoială identitatea celui de la celălalt capăt al firului şi a executat ordinul, fără să se întrebe de ce un procuror DNA s-ar interesa de un deţinut care nu era arestat pentru fapte de corupţie. Imediat a ordonat efectuarea controlului în celula 5, dar nu s-a găsit nici un mijloc de comunicare la distanţă. Cum a terminat verificările Dorel Manole a întocmit un raport asupra executării „ordinului“ dat de „procurorul Ţuluş“ şi l-a expediat urgent la DNA Bucureşti. Cînd raportul a ajuns la destinaţie, cei de la DNA nu au înţeles despe ce este vorba şi au trimis retur hîrtiile la Piatra Neamţ. Atunci comandantul Manole şi-a dat seama că a fost păcălit, ceea ce însă nu s-a întîmplat cu Gabriela Puiu, care nu a trimis banii în contul indicat de ţepar. Cînd a fost dus la Parchet pentru prezentarea actului de inculpare, Ovidiu Rusu s-a „tamponat“ cu un procuror adevărat. Pentru că acesta nu i-a dat voie să se aşeze şi nici nu i-a scos cătuşele, acuzatul a făcut un scandal monstru şi s-a ales cu acuzaţia de sfidare, pentru care a primit alte trei luni de detenţie.

Execută doar 30 de ani

Ovidiu Rusu a tras ţepe de proporţii în judeţele Suceava şi Botoşani. Aflat după gratii în Penitenciarul Botoşani, el suna la diverse persoane care aveau rude încarcerate şi se dădea drept preşedintele Curţii de Apel Suceava sau procurorul general al Sucevei. El cerea diverse sume pentru a-i pune în libertate pe deţinuţi şi nu puţini au fost cei care l-au crezut şi au trimis banii în contul indicat. Ţeparul a fost inculpat după ce în acest fel a înşelat mai multe persoane cu peste 100.000 de euro. Un naiv i-a dat 60.000 de euro pentru a rezolva situaţia juridică a unui imobil, iar de la o femeie a încasat 5.000 de euro. Aceasta nu s-a mai uitat la bani avînd în cap numai promisiunea că iubitul va fi eliberat din arest. Tînăra a fost convinsă atunci cînd a făcut plata că a vorbit la telefon cu însuşi procurorul general al Sucevei. Pentru a da o aură de credibilitate „afacerii“, deşi era încarcerat, Rusu i-a trimis victimei mai multe documente falsificate, purtînd semnătura procurorului general şi avînd aplicată ştampila contrafăcută cu însemnele unităţii de parchet. În alte speţe a convins oameni să-i dea zeci de mii de euro pentru soluţii favorabile în diverse litigii, penale sau civile. Toate aceste fapte au avut loc în perioada 2006-2011, iar zilele trecute a primit sentinţa record. „Admite apelul declarat de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Suceava împotriva senţintei penale din data de 14 iulie 2017 pronunţată de Judecătoria Suceava. În rejudecare, condamnă pe inculpatul Rusu Ovidiu pentru săvîrşirea infracţiunii de tăinuire la pedeapsa de trei ani de închisoare. Contopeşte pedepsele anterioare şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de zece ani de închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 225 de ani, 272 de luni şi 1.395 de zile închisoare, respectiv 93 de ani, zece luni şi cinci zile de închisoare. Inculpatul Rusu Ovidiu va executa o pedeapsă principală rezultantă de treizeci de ani de închisoare”, conform instanţei. Rusu a rămas cu trei decenii de detenţie deoarece aceasta este pedeapsa maximă prevăzută de legea penală în România. Rusu a fost nemulţumit de decizia instanţei. „S-a ajuns la o condamnare de 225 de ani dintr-o rea- credinţă a judecătorilor Curţii de Apel Suceava. Dosarul respectiv figurează cu infracţiunea de tăinuire. Iniţial, Judecătoria Suceava mi-a aplicat o sentinţă de trei ani de închisoare, contopindu-mi celelalte 17 dosare penale pe care le-am avut din trecut. Pedeapsa cea mai mare a fost de zece ani de închisoare, sub imperiul Codului Penal vechi, din 1968, pentru înşelăciune. Consider că pedeapsa pe care mi-a aplicat-o instanta la final este ieşită din contextul legii, deoarece nu ar fi trebuit făcut un calcul aritmetic”, a declarat Ovidiu Rusu la România Tv. Cu toate acestea decizia Curţii de Apel Suceava este definitivă.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.