Contactează-ne

Actualitate

50 de copii, vacanţă creativă la Biblioteca Mihai Eminescu

Știe publicată cu

în data de

- sub coordonarea bibliotecarelor Elena Tofan şi Mariana Călinescu, micuţii au realizat mărţişoare, felicitări şi coşuleţe cu flori, în tehnica quilling - creaţiile vor fi dăruite mamelor şi celor dragi de 1 şi 8 Martie -

Încă din prima zi a binemeritatei vacanţe intersemestrială a lui 2018, micuţii urbei de sub baraj au luat cu asalt biblioteca publică a Bicazului. Ştiau ei încă din anii trecuţi că instituţia de cultură este dispusă întru cultivarea talentului lor creativ, sub îndrumarea bibliotecarelor de aici, ajutîndu-i să îmbine cu iscusinţă culoarea, desenul, forma şi volumul pentru a fi convertite la final în frumoase mărţişoare, felicitări şi coşuleţe cu flori, toate numai bune de a fi dăruite mamelor şi celor dragi de 1 şi 8 marie. Şi aşa a şi fost. Tehnica abordată a fost cea a quilling-ului, pe care copiii au deprins-o şi îndrăgit-o cu alte ocazii tot la biblioteca din Bicaz. De pe urma ei şi a efortului celor implicaţi, au rezultat adevărate bijuterii artistice.

Fiindcă zilele de 1 şi 8 martie bat la uşă, am găsit de cuviinţă că este necesar să procedăm la confecţionarea de mărţişoare, felicitări şi coşuleţe cu flori, obiecte pe care copiii să le dăruiasca mamelor, bunicuţelor şi tuturor celor dragi lor. Sigur, am luat în calcul şi factorul economic, costurile să fie minime, sau chiar deloc. Dincolo de plăcerea copiilor de a lucra şi combina frumos culorile, bucuria lor a fost şi aceea de a socializa şi a petrece cîteva ore zilnic în bibliotecă“, au povestit cele două bibliotecare, Elena Tofan şi Mariana Călinescu, implicate direct în îndrumarea celor mici.

La acţiunea de confecţionarea obiectelor pentru sărbătorile specifice primăverii, şcolarii Bicazului au mai pus la lucru fantezia creatoare şi talentul, realizînd pe farfurii de unică folosinţă peisaje ce au căpătat culoare, forme şi volum prin utilizarea mărgelelor de nisip şi a aracetului, apoi, prin folosirea pietrelor de rîu de diferite forme şi dimensiuni, a culorilor tempera şi a markerelor reuşind să dea viaţă unor personaje din basme în decoruri din cele mai îndrăgite desene animate. Pentru înrămare, sub îndrumarea bibliotecarelor, a fost deprinsă tehnica de realizare din carton reciclabil şi hîrtie colorată a ramelor în care să fie introduse tablourile sau pozele personale. Fiecare zi de activitate a fost răsplătită cu dulciuri, pauzele constituind adevărate bucurii îndulcite de gazde întru bucuria şi satisfacţia celor mici. După o săptămînă de efort creator, fiecare participant a plecat acasă cu operele realizate pentru îmbogăţirea colecţiei anilor anteriori, mulţi dintre ei fiind recidivişti în arta materialelor reciclabile înnobilate prin talent şi dăruire. De reamintit că în ediţiile trecute ale Clubului de vacanţă, copiii Bicazului au învăţat arta cusutului în stil popular, realizarea de brăţări cu ajutorul gumiţelor, confecţionarea de accesorii din material de bleu geans şi multe altele.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Nu scăpăm de furtuni

Știe publicată cu

în data de

Deşi ne-am fi aşteptat ca aria precipitaţiilor să se mai reducă şi să ieşim din seria de avertismente de vreme rea, meteorologii au emis o nouă informare de furtuni şi vijelii. Este vizat întreg teritoriul ţării de miercuri, 22 mai, de la prînz şi pînă joi, 23 mai, la ora 22. În intervalul meţionat ne putem aştepta la cantităţi de apă însemnate din punct de vedere cantitativ şi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată. „În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi la munte, cu precădere în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică Carpaţilor Orientali, se vor semnala averse ce vor avea caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului ce pot lua aspect de vijelei şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 de l/mp şi pe arii restrînse 35 – 40 l/mp“, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor ANM va actualize avertizările de vreme severă imediată. Joi, chiar dacă sînt anunţate furtuni nu va fi rece pentru că la amiază sînt aşteptate valori termice de 22 de grade. Nu scăpăm de ploi nici pe parcursul zilei de vineri cînd sînt aşteptate averse în special după amiază. Se mai pierd ceva grade, iar maxima zilei nu mai trece de pragul de 20 grade. Noaptea va fi senină, cu o minimă cantonată la 13 grade. Aceleaşi condiţii meteo sînt valabile cel puţin pînă la finele lunii mai, cu ploi în aversă mai ales după amiază. Dacă prognoza se adevereşte, se face ceva mai cald săptămîna viitoare cînd valorile termice saltă la 23 de grade apoi vor creşte pînă la 25 de grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Comoară găsită de un poliţist

Știe publicată cu

în data de

Mai multe monede, vechi de 2000 de ani, au fost descoperite de un om al legii din judeţul Neamţ. Comoara include 21 de denari, 9 groşi moldoveneşti, numeroase vestigii, fibule dacice şi romane, inele şi sigilii datînd din secolul I. d. Hr., au fost găsite de către un poliţist al Secţiei de Poliţie Ion Creangă, un pasionat căutător de comori. Vestigiile arheologice au fost depistate cu ajutorul unui detector de metale pe un teren de pe raza localităţii Secuieni, iar ulterior au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ. Poliţistul Andrei Prichici a mai găsit astă iarnă un important sigiliu aparţinînd Episcopului de Bucureşti Alexandru Th. Cisar, 1924 – 1954, iar ultima sa descoperire, cea de monede medievale, a fost în cursul lunii mai 2019. „Ultimele monede, respectiv 9 groşi moldoveneşti, le-am găsit duminică. Cel mai adînc a trebuit să sap la 25 de centimetri sub pămînt, unele dintre acestea fiind găsite la suprafaţă“, a declarat poliţistul. Potrivit acestuia, monedele datează din anul 1517 şi au fost emise de Ştefăniţă Vodă. Poliţistul a înfiinţat la începutul lunii decembrie 2018 un club destinat căutătorilor de comori denumit Metal Detect Roman care pînă în prezent a adunat 13 membri.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi reţinuţi

Știe publicată cu

în data de

Oamenii legii din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au efectuat cinci percheziţii domiciliare în urma cărora pe parcursul zilei de 21 mai, doi tineri au fost reţinuţi bănuiţi fiind de săvîrşirea infracţiunii de furt calificat. În urma audierilor, un tînăr de 21 de ani, din Vînători Neamţ şi un altul de 23 de ani, din Drăgăneşti, au ajuns după gratii. Totul după ce pe 14 mai oamenii legii au fost sesizaţi de angajaţii unei săli de jocuri de nococ despre faptul că persoane necunoscute au sustras o sumă de bani. S-a întîmplat în noaptea de 13/14 mai cînd cei doi suspecţi ar fi intrat în incinta sălii, aflată la parterul unui bloc din Tîrgu Neamţ, şi au plecat cu aproape 21.000 lei. Cei doi vor fi duşi în faţa unui procuror cu propunere de luare a unei măsuri preventive. La acţiune au participat şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending