Contactează-ne

Actualitate

-34 de grade au fost pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta era temparatura resimţită ieri, la prînz ■ frig a fost în tot judeţul ■ după primul episod de ger din acest sezon meteorologii vin cu veşti bune ■ săptămîna viitoare vor fi maxime de pînă la 7 grade Celsius ■

Primul episod de ger din acest sezon a adus valori termice de infarct, mult sub media perioadei. Frigul a pus stăpînire pe judeţ înainte de 1 decembrie, iar pe 30 noiembrie, la prînz, pe crestele montane s-au resimţit valori mai mici de -30 de grade Celsius. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţei Naţionale de Meteorologie, la ora 11 termometrele indicau -6 grade la Piatra Neamţ, -9 grade la Tîrgu Neamţ, -10 grade la Roman, iar în vîrf de munte, pe Toaca, se înregistrau -17 grade. A fost şi vînt, astfel că indicele de răcire la acelaşi moment era de -8 grade la Piatra Neamţ şi -13 grade la Roman. De departe, cel mai frig a fost pe Toaca unde indicele de răcire a coborît pînă la -34 de grade. Mai trebuie spus că pînă duminică, 2 decembrie, rămînem sub informarea meteo de ger şi vifor. Meteorologii vin cu veşti bune şi săptămîna viitoare vremea îşi revine, fiind valori termice diurne de pînă la 7 grade Celsius. Şi nopţile vor fi mai blînde, cu minime pozitive. Deocamdată va fi frig, iar pe 1 decembrie, va fi deosebit de rece. Cine vrea să vadă parada militară trebuie să se îmbrace foarte bine pentru că la amiază mercurul din termometre va arăta -6 grade. Noaptea revine gerul şi pe fondul unui cer mai mult acoperit se vor înregistra -11 grade. De duminică, 2 decembrie, condiţiile meteo se îmbunează. Soarele îşi face loc de după nori şi la amiază vor fi -2 grade. Senin va fi şi peste noapte cînd minima se opreşte la -8 grade. Şi mai bine va fi luni, cînd din nou va fi cer degajat, soare, şi valori pozitive, de 2 grade. După lăsarea întunericului vor fi -4 grade. Dacă prognoza se adevereşte, marţi maxima saltă pînă la 6 grade, iar noaptea va fi cam 1 grad. La fel de bine va fi şi miercuri, 5 decembrie, cînd din nou va fi soare şi 5 grade. Noaptea va fi blîndă, cu 2 grade Celsius. Totuşi, cea mai caldă zi de la începutul lunii decembrie se anunţă a fi cea de joi, 6 decembrie. Chiar dacă cerul va fi acoperit şi nu zărim soarele, nu sînt anunţate precipitaţii. La amiază mercurul din termometre saltă pînă la 7 grade Celsius. Regimul termic diurn nu-l poate însă influenţa şi pe cel nocturn. Cerul rămîne acoperit iar minima stă cantonată la 2 grade. Vineri, 7 decembrie, norii pleacă, revine soarele şi vor fi valori termice diurne blînde pentru acest moment, de 4 grade, cu plus. Noaptea vor fi ceva nori, însă decorativi şi vor fi din nou valori pozitive, dar nu mai mult de 1 grad. La fel va fi şi sîmbătă, 8 decembrie, nu mai mult de 4 grade peste zi şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Duminică, 10 decembrie, vin alţi nori, iar temperatura saltă la 6 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Nemţean dat dispărut, după ce a plecat la muncă, la Sibiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un bărbat din Cîndeşti a plecat să-şi caute un serviciu şi nu mai este de găsit ■ patru adolescenţi fugari dintr-un centru, s-au întors ■

Poliţiştii nemţeni sînt alertaţi destul de des referitor la persoane care au plecat de acasă şi nu s-au mai întors.

În unele cazuri este vorba de situaţii reale, cînd cel dispărut nu mai dă nici un semn de viaţă, în alte cazuri este vorba de puşti care, periodic, pleacă la plimbare din centrele în care sînt instituţionalizaţi.

Din prima situaţie pare a face parte un bărbat din localitatea Cîndeşti dat dispărut mama sa după ce a plecat la muncă, la Sibiu şi nu mai este de găsit.

Oamenii legii fac cercetări, dar pentru că nu au dat de urma dispărutului, cer ajutorul pentru găsirea lui Ion Aionesei.

„La data de 19 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că fiul său, Aionesei Ion, de 40 ani, a plecat la munca în judeţul Sibiu, iar din data de 13 mai a.c., nu a mai putut fi contactat de membrii familiei“, comunică Poliţia Neamţ.

Bărbatul are o înălţime de 1,70 m, păr negru şi ochi căprui. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Din categoria celor care pun degeaba pe drumuri oamenii legii fac parte patru adolescenţi, între care şi o fată, care din cînd în cînd pleacă din centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ şi se mai întorc cînd vor ei. Este vorba de Ioan Mădălin Turcu, de 15 ani, Diana Gabriela Armene, de 16 ani, Vasile Andrei Moisă şi Mirel Nicolae Lefter, ambii de 17 ani. Cei patru au plecat pe 23 mai din Centrul „Sancta Maria“ din Piatra Neamţ, unde erau instituţionalizaţi, şi nu s-au mai întors, fiind căutaţi de anchetatorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ.

În seara de 24 mai, anchetatorii au fost informaţi că doi dintre cei patru minori au revenit în centru, iar ceilalţi a doua zi. Pe perioada dispariţiei, adolescenţii s-au aflat în Piatra Neamţ şi nu au fost victimele vreunei infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending