Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: 300.000 de lei “preţul corect“ pentru un WC din bani publici?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ într-o sesizare trimisă Curţii de Conturi, semnatarii susţin că a costat 300.000 de lei, adică 3 miliarde de lei vechi sau 65.000 de euro, construirea unui WC la o şcoală din Bîrgăuani ■ altfel spus 3.415 lei metrul pătrat ■ o fi mult, o fi puţin? ■

Bîrgăuani. Neamţ. Anul de graţie 2018. Cu un an înainte se contruieşte un WC la o şcoală. Dovadă de civilizaţie. Sîntem în Europa. Gata cu WC-urile în fundul curţii. Pare că e de bine. Numai că mai mulţi localnici adresează o sesizare Curţii de Conturi. „Deranjaţi“ fiind de costul contrucţiei de 70 de metri pătraţi: 300.000 lei, cu tot cu TVA, spun aceştia în plîngerea adresată instituţiei amintite. Şi fac şi un calcul: 3.415 lei, de data aceasta fără TVA, pe metru pătrat. Şi, dornici să se afle adevărul, căută pe SEAP oferte similare. Şi găsesc: la 1.500 lei fără TVA pentru acelaşi metru pătrat de construcţie. Adică de trei ori mai puţin. Oare vor verifica şi acest aspect inspectorii de la Curtea de Conturi care au călcat recent pe la Primăria Bîrgăuani, chemaţi tot printr-o sesizare privind o sumedenie de presupuse nereguli în activitatea primăriei? Cu finalitate tot suspiciunea de cheltuire discreţionară şi poate chiar ilegală a banului public. Nu putem decît să aşteptăm raportul inspectorilor. Poate atît o costa un WC şi nu ştim noi. Aproape 65.000 de euro. La cursul de azi. Că doar sîntem o ţară europeană şi Bîrgăuani e o comună europeană. Poate nu are (încă!?) condiţii europene, dar se pare că are preţuri europene. La WC-uri cel puţin. Şi aceasta poate fi doar o picătură într-un ocean. Al banilor publici cheltuiţi discreţionar pentru clientela politică. De cei care au avut sau au la un moment dat pe mînă finanţele unei comune. Tot din bani publici sînt plătiţi şi cei care ar trebui să vegheze ca astfel de „exagerări“ să nu se întîmple. Sau dacă se întîmplă, să fie recuperate eventualele prejudicii, iar cei care au „exagerat“ să plătească. Dar… Aşteptăm raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi şi rezultatul unei anchete penale, referitoare la „ciudăţeniile“ întîmplate în anii trecuţi la primăria amintită. Pînă atunci mai reluăm o parte din aspectele menţionate de localnicii din Bîrgăuani, într-o altă sesizare, cu destinatar tot Curtea de Conturi:

Pietriş, asfalt, reţeaua de apă…

„În 2017, comuna Bîrgăuani achiziţionează 1.880 tone de pietriş de la firma Caius din Tupilaţi. În realitate pe drumurile publice din comună s-au transportat cel mult 200 de tone. Au fost întocmite procese-verbale de recepţie fictive, fără avize de însoţire a mărfii, fără bonuri de transport, fără note de cîntar etc. Ulterior, aceste procese-verbale de recepţie au fost înlocuite cu altele. Starea drumurilor pietruite din comună este jalnică, toate sînt pline de gropi. În decembrie 2016 se achiziţionează pietriş de circa 2.000 lei şi se plăteşte pe transportul acestuia circa 5.000 lei, deşi primăria avea în dotare autobasculanta Raba. În realitate nu s-a transportat nimic în staţie întrucît drumurile erau înfundate cu zăpadă, procesul-verbal de recepţie aferent iniţial întocmit în decembrie 2016 a fost refăcut în fals în primăvara lui 2017 iar pentru ascunderea faptelor achiziţia a fost radiată din SEAP. În perioada 2014-2017 au fost asfaltate 4 tronsoane de drumuri comunale şi săteşti, toate însumînd circa 4.600 kilometri. Conform documentelor (proiectului tehnic) asfaltul (partea carosabilă) trebuia realizat pe un start de fundaţie din balast de 20 centimetri grosime şi să aibă o lăţime 5.50 metri liniari, acostamentele de o parte şi de alta a părţii carosabile din pietriş de 0.75 ml lăţime şi apoi şanţuri/rigole pe ambele părţi ale drumurilor. În realitate, asfaltul s-a turnat direct pe drumul existent fără să se realizeze mai întîi stratul de fundaţie din balastru de 20 cm decît cu foarte mici excepţii unde era absolut necesar din cauza gropilor prea mari existente. Lăţimea asfaltului nu are 5.50 metri. Acostamentele nu s-au realizat absolut deloc. Şanţurile/rigolele nu s-au realizat absolut deloc decît cu o mică excepţie pe tronsonul Talpa-Chilia, în rest sînt şanţurile existente de dinaintea asfaltării. În perioada 2014-2018 Primăria Bârgăuani realizează un volum enorm de lucrări de ordinul sutelor de mii de lei la reţeaua de alimentare cu apă a comunei (branşamente, subtraversări, extinderi, reparaţii, înlocuiri de piese şi componente etc) toate cu o aceeaşi societate, prin atribuire directă fără a se utiliza SEAP, fără nici un fel de licitaţie publică, fără studii de fezabilitate, fără caiete de sarcini, fără proiecte, fără autorizaţii de construire la preţuri exagerate şi în condiţii arbitrar alese între primarul comunei Şchiopu Petică şi administratorul societăţii respective.

Lucrări neexecutate

Pentru branşamentele executate, această societate a încasat bani şi de la primărie, şi de la beneficiarii branşaţi la reţea. În perioada 2014/2015 primăria amenajează (pietruieşte) un drum de acces în satul Bălăneşti pe o lungime de pînă la 1 km ca variantă ocolitoare de acces în satul respectiv pentru care plăteşte circa 200.000 lei, cu mult peste valoarea reală a lucrărilor efectuate. Drumul respectiv este realizat cu aceeaşi firmă cu care a efectuat şi lucrările la reţeaua de apă. La executarea acestui drum nu s-a emis autorizaţie de construire, nu s-a utilizat un proiect întocmit de către un proiectant autorizat, nu s-a întocmit nici un studiu de fezabilitate şi nici un deviz de lucrări de către un proiectant autorizat iar caietul de sarcini aferent acestei investiţii este întocmit de constructor. Atît necesarul de lucrări (care trebuia întocmit de către primărie şi nicidecum de executant) cît şi situaţia de lucrări efectuate au fost întocmite de administratorul firmei. Lucrări plătite şi neefectuate: decopertare (îndepărtare) strat vegetal (drumul amenajat exista deja, parţial era de exploatare agricolă şi nu avea strat vegetal nefiind amenajat peste păşuni sau făneţe); transport mii de tone de pămînt (cel decopertat); amestec pămînt cu pietriş pentru stratul suport al drumului; şanţuri, rigole sînt efectuate pe cel mult 30% din lungimea drumului; stratul de pietriş nu are grosimea şi nici lăţimea din situaţiile de lucrări plătite; ora de utilaj (buldoexcavator) se plăteşte de către primărie cu preţuri cuprinse între 350-400 lei, în timp ce pe piaţă la timpul respectiv ora de utilaj era de 80 lei; materialele podeţului construit nu ar trebui să aibă valoare deoarece s-a construit din tuburi recuperate din alte zone ale comunei şi refolosite şi din betoane sparte. Pentru efectuarea acestor lucrări primăria închiriază firmei constructoare autobasculanta Raba din dotare cu tot cu şofer la preţul astronomic de 3.000 lei/lună despre care avem suspiciunea că nici măcar nu a fost plătit. Plata şoferului pe perioada închirierii a fost suportată tot de către primărie“.

Actualitate

Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un foişor la Văleni costă 20.000 de euro ■ CJ a mai cheltuit în iunie pentru servicii fotografice şi pentru o hartă turistică alţi aproape 20.000 de euro ■ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi s-au dat “doar” 7.000 de euro ■ un bolnav la Spitalul judeţean are normă de hrană de doar 15 lei/zi ■

Bătaie de joc. În plină epidemie de COVID-19 şi în “pandemie” de sărăcie, banii nemţenilor sunt aruncaţi pe prostii. 20.000 de euro un foişor la Văleni, în septembrie, alţi 20.000 de euro pentru servicii fotografice şi o hartă turistică, în iunie, alţi 7.000 de euro pentru amenajarea şi întreţinerea unor spaţii verzi în iulie.

Fără număr, fără număr şi prin achiziţie directă. Aşa s-au cheltuit banii la Consiliul Judeţean Neamţ în aceste luni. Doar din cele trei exemple enumerate, câte or mai fi, dar încă nu am aflat de ele, se adună suma “rotundă” de 45.000 de euro. 220.000 de lei, ca să nu ne mai încurcăm în mărunţişuri.

Un bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ mănâncă de 15 lei pe zi, din “bunăvoinţa” celor care conduc CJ. Facem un calcul? Aproape 15.000 de bolnavi ar fi avut ce mânca într-o zi sau, dacă vreţi, un bolnav ar fi avut mâncare pentru 15.000 de zile. Vreo… 41 de ani.

Dar nu, în trei luni banii aceştia, s-au dus pe un foişor la Văleni, pe fotografii, pe o hartă pentru turiştii care abia mai ajung în judeţ şi pe tăiat iarbă… la câini. Foişor, fotografii, hartă şi iarbă tăiată de zeci de mii de euro. Asta e pentru ei. Bolnavi care mănâncă lături de 15 lei pe zi într-un spital în care bătrânii sunt ţinuţi şi câte 14 ore în curtea unităţii, pe un scaun, cu perfuzia lîngă ei, în frig şi ploaie, până când sunt diagnosticaţi. Apoi, dacă sunt internaţi, intră la meniul “de lux” de 15 lei zilnic. Asta e pentru noi.

Chiar mai contează dacă la guvernare e PNL sau la conducerea CJ Neamţ e PSD? Chiar nu vedem, nu înţelegem cifrele? Chiar nu vedem, nu înţelegem calculele? Chiar nu vedem în ce hal am ajuns? Să votăm de ani de zile politruci de lux care să cheltuie sute de mii din banii noştri pe foişoare, fotografii, hărţi şi iarbă şi să ne umilim tot de ani întregi în faţa lor pentru ca alor noştri părinţi, bunici, copii, când ajung în spital, să li se arunce în scârbă în farfurie lături de 15 lei? Asta ne-am dorit? Nu ştiu, dar ştiu sigur că asta avem. Şi merităm. Până la proba contrarie.

Citește știrea

Actualitate

ULTIMA ORĂ: Două localităţi din Neamţ, în carantină

Știre publicată în urmă cu

în data de

Localităţile Taşca şi Tarcău vor fi în carantină, începând de miercuri, 21 octombrie, conform unei hotărâri luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Perioada de carantină se va întinde pe parcursul a 14 zile.

Vom reveni.

 

sunt luate următoarele măsuri restrictive: Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;

 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
 • Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
 • Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
 • Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
 • Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;

Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.

 

Este permisă intrarea / ieșirea persoanelor pentru:

 • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
 • persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
 • persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.

Toate persoanele prevăzute vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale  vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.

Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

Citește știrea

Actualitate

Răpus de frig, la stână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni au intervenit, marţi, 20 octombrie, pentru a transporta la spital un bărbat de 46 de ani care a fost găsit în stare de hipotermie la o stână din localitatea Chiriţeni, comuna Hangu.

“În jurul orei 11:11, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane căzute, în stare de inconștiență,  la o stână din localitatea Chirițeni, comuna Hangu.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii de la Garda II de Intervenție Poiana Teiului cu un autoturism de serviciu și o targă UT 2000 și o ambulanță SMURD și un echipaj de la Salvamont.

Echipajul de paramedici de pe ambulanța SMURD au acordat măsurile de prim ajutor unui bărbat de 46 de ani, care se afla în stare de hipotermie. Victima a fost preluată de echipajul Salvamont și transportată la ambulanța SMURD pentru a fi dusă la spital.

În sprijin a fost solicitat și un echipaj de la SAJ”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending