Publicitate

■ într-o sesizare trimisă Curţii de Conturi, semnatarii susţin că a costat 300.000 de lei, adică 3 miliarde de lei vechi sau 65.000 de euro, construirea unui WC la o şcoală din Bîrgăuani ■ altfel spus 3.415 lei metrul pătrat ■ o fi mult, o fi puţin? ■

Bîrgăuani. Neamţ. Anul de graţie 2018. Cu un an înainte se contruieşte un WC la o şcoală. Dovadă de civilizaţie. Sîntem în Europa. Gata cu WC-urile în fundul curţii. Pare că e de bine. Numai că mai mulţi localnici adresează o sesizare Curţii de Conturi. „Deranjaţi“ fiind de costul contrucţiei de 70 de metri pătraţi: 300.000 lei, cu tot cu TVA, spun aceştia în plîngerea adresată instituţiei amintite. Şi fac şi un calcul: 3.415 lei, de data aceasta fără TVA, pe metru pătrat. Şi, dornici să se afle adevărul, căută pe SEAP oferte similare. Şi găsesc: la 1.500 lei fără TVA pentru acelaşi metru pătrat de construcţie. Adică de trei ori mai puţin. Oare vor verifica şi acest aspect inspectorii de la Curtea de Conturi care au călcat recent pe la Primăria Bîrgăuani, chemaţi tot printr-o sesizare privind o sumedenie de presupuse nereguli în activitatea primăriei? Cu finalitate tot suspiciunea de cheltuire discreţionară şi poate chiar ilegală a banului public. Nu putem decît să aşteptăm raportul inspectorilor. Poate atît o costa un WC şi nu ştim noi. Aproape 65.000 de euro. La cursul de azi. Că doar sîntem o ţară europeană şi Bîrgăuani e o comună europeană. Poate nu are (încă!?) condiţii europene, dar se pare că are preţuri europene. La WC-uri cel puţin. Şi aceasta poate fi doar o picătură într-un ocean. Al banilor publici cheltuiţi discreţionar pentru clientela politică. De cei care au avut sau au la un moment dat pe mînă finanţele unei comune. Tot din bani publici sînt plătiţi şi cei care ar trebui să vegheze ca astfel de „exagerări“ să nu se întîmple. Sau dacă se întîmplă, să fie recuperate eventualele prejudicii, iar cei care au „exagerat“ să plătească. Dar… Aşteptăm raportul inspectorilor de la Curtea de Conturi şi rezultatul unei anchete penale, referitoare la „ciudăţeniile“ întîmplate în anii trecuţi la primăria amintită. Pînă atunci mai reluăm o parte din aspectele menţionate de localnicii din Bîrgăuani, într-o altă sesizare, cu destinatar tot Curtea de Conturi:

Pietriş, asfalt, reţeaua de apă…

În 2017, comuna Bîrgăuani achiziţionează 1.880 tone de pietriş de la firma Caius din Tupilaţi. În realitate pe drumurile publice din comună s-au transportat cel mult 200 de tone. Au fost întocmite procese-verbale de recepţie fictive, fără avize de însoţire a mărfii, fără bonuri de transport, fără note de cîntar etc. Ulterior, aceste procese-verbale de recepţie au fost înlocuite cu altele. Starea drumurilor pietruite din comună este jalnică, toate sînt pline de gropi. În decembrie 2016 se achiziţionează pietriş de circa 2.000 lei şi se plăteşte pe transportul acestuia circa 5.000 lei, deşi primăria avea în dotare autobasculanta Raba. În realitate nu s-a transportat nimic în staţie întrucît drumurile erau înfundate cu zăpadă, procesul-verbal de recepţie aferent iniţial întocmit în decembrie 2016 a fost refăcut în fals în primăvara lui 2017 iar pentru ascunderea faptelor achiziţia a fost radiată din SEAP. În perioada 2014-2017 au fost asfaltate 4 tronsoane de drumuri comunale şi săteşti, toate însumînd circa 4.600 kilometri. Conform documentelor (proiectului tehnic) asfaltul (partea carosabilă) trebuia realizat pe un start de fundaţie din balast de 20 centimetri grosime şi să aibă o lăţime 5.50 metri liniari, acostamentele de o parte şi de alta a părţii carosabile din pietriş de 0.75 ml lăţime şi apoi şanţuri/rigole pe ambele părţi ale drumurilor. În realitate, asfaltul s-a turnat direct pe drumul existent fără să se realizeze mai întîi stratul de fundaţie din balastru de 20 cm decît cu foarte mici excepţii unde era absolut necesar din cauza gropilor prea mari existente. Lăţimea asfaltului nu are 5.50 metri. Acostamentele nu s-au realizat absolut deloc. Şanţurile/rigolele nu s-au realizat absolut deloc decît cu o mică excepţie pe tronsonul Talpa-Chilia, în rest sînt şanţurile existente de dinaintea asfaltării. În perioada 2014-2018 Primăria Bârgăuani realizează un volum enorm de lucrări de ordinul sutelor de mii de lei la reţeaua de alimentare cu apă a comunei (branşamente, subtraversări, extinderi, reparaţii, înlocuiri de piese şi componente etc) toate cu o aceeaşi societate, prin atribuire directă fără a se utiliza SEAP, fără nici un fel de licitaţie publică, fără studii de fezabilitate, fără caiete de sarcini, fără proiecte, fără autorizaţii de construire la preţuri exagerate şi în condiţii arbitrar alese între primarul comunei Şchiopu Petică şi administratorul societăţii respective.

Lucrări neexecutate

Pentru branşamentele executate, această societate a încasat bani şi de la primărie, şi de la beneficiarii branşaţi la reţea. În perioada 2014/2015 primăria amenajează (pietruieşte) un drum de acces în satul Bălăneşti pe o lungime de pînă la 1 km ca variantă ocolitoare de acces în satul respectiv pentru care plăteşte circa 200.000 lei, cu mult peste valoarea reală a lucrărilor efectuate. Drumul respectiv este realizat cu aceeaşi firmă cu care a efectuat şi lucrările la reţeaua de apă. La executarea acestui drum nu s-a emis autorizaţie de construire, nu s-a utilizat un proiect întocmit de către un proiectant autorizat, nu s-a întocmit nici un studiu de fezabilitate şi nici un deviz de lucrări de către un proiectant autorizat iar caietul de sarcini aferent acestei investiţii este întocmit de constructor. Atît necesarul de lucrări (care trebuia întocmit de către primărie şi nicidecum de executant) cît şi situaţia de lucrări efectuate au fost întocmite de administratorul firmei. Lucrări plătite şi neefectuate: decopertare (îndepărtare) strat vegetal (drumul amenajat exista deja, parţial era de exploatare agricolă şi nu avea strat vegetal nefiind amenajat peste păşuni sau făneţe); transport mii de tone de pămînt (cel decopertat); amestec pămînt cu pietriş pentru stratul suport al drumului; şanţuri, rigole sînt efectuate pe cel mult 30% din lungimea drumului; stratul de pietriş nu are grosimea şi nici lăţimea din situaţiile de lucrări plătite; ora de utilaj (buldoexcavator) se plăteşte de către primărie cu preţuri cuprinse între 350-400 lei, în timp ce pe piaţă la timpul respectiv ora de utilaj era de 80 lei; materialele podeţului construit nu ar trebui să aibă valoare deoarece s-a construit din tuburi recuperate din alte zone ale comunei şi refolosite şi din betoane sparte. Pentru efectuarea acestor lucrări primăria închiriază firmei constructoare autobasculanta Raba din dotare cu tot cu şofer la preţul astronomic de 3.000 lei/lună despre care avem suspiciunea că nici măcar nu a fost plătit. Plata şoferului pe perioada închirierii a fost suportată tot de către primărie“.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.