Contactează-ne

Actualitate

3 Rețete de pâine simple pentru dimineți delicioase

Știre publicată în urmă cu

în data de

Se știe că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, așa că dacă doriți să începeți ziua cu dreptul, atunci rezervați-vă suficient timp pentru un mic dejun hrănitor. În zilele de weekend, măcar din când în când, merită chiar să vă răsfățați familia cu pâine proaspătă de casă cu un aparat de făcut pâine. Mirosul îmbietor al pâinii de-abia scoase din cuptor îi va face pe cei mici să nu refuze invitația, ba chiar vor mai cere ei singuri să repetați încă o dată această surpriză.

Alternative de preparare

Fie că sunteți mai tradiționaliști, sau susținători ai aparatelor moderne ce ne ușurează munca, există rețete simple pentru ambele tabere. Doar trebuie să le puneți în practică!

 

Rețete de pâine și chifle preparate în casă

 

Pâine albă de casă tradițională

Pentru pâinea simplă albă de casă se folosește 1 kg de făină albă de grâu tip 650, 700 ml apă călduță, 40 g de drojdie, 15 g de zahăr, 20 g de sare și 50 ml ulei. Într-un castronel se face maiaua: drojdia, zahărul, 100 ml de apă și 3 linguri de făină. Se acoperă cu folie și se lasă la crescut pentru a crește în volum. Apoi se cerne făina într-un vas mare, punem sarea, se face o gaură în mijloc și se toarnă maiaua. Adăugăm treptat apa și va trebui să obținem un aluat moale pe care îl frământăm și cu ajutorul uleiului. După ce terminăm de frământat (nu trebuie foarte mult, sunt suficiente 20-30 minute), se lasă la loc cald acoperit pentru a crește cam 1 oră sau chiar 2. Se frământă din nou aluatul bine dospit și se așază în 2 tăvi de cozonac cu hârtie de copt la bază. Se lasă din nou la dospit în tăvi, apoi se coace în cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 30 minute. La scoaterea din cuptor se stropesc cu puțină apă pentru a nu rămâne coaja tare.

Pâine de graham/secară coaptă la aparat

Pentru această rețetă aveți nevoie de 500 g de făină de graham sau secară, jumătate pliculeț de drojdie uscată, 2 linguri ulei de măsline sau alt ulei, 1 linguriță rasă de sare, 350 ml apă călduță. Ingredientele trebuie să stea la temperatura camerei, și mai întâi se pun în aparat lichidele. Așadar, punem apa ușor călduță, uleiul, sarea, făina și drojdia. Se va selecta apoi programul de frământare și dospire. După expirarea timpului, se scoate pâinea din aparat și se lasă la răcit. Pâinea din făină de graham ne ajută să pierdem în greutate, ajută la digestie și este foarte gustoasă. Mai multe despre beneficiile acestui tip de pâine puteți afla la https://dieta.romedic.ro/aliment/paine-graham.

Chifle de casă cu lapte cu frământare la aparat sau mixer

Aceste chifle de casă sunt foarte pufoase și se fac ușor. Se pot mânca dimineața cu unt și gem, sau se pot lua la pachet. Ingrediente: 1 kg de făină albă, 1 ou, 50 ml ulei, 500 ml lapte, 1 linguriță rasă de zahăr, 1 linguriță cu vârf de sare, 7 g de drojdie uscată sau 25 g de drojdie proaspătă. Aluatul se poate frământa la mașina de făcut pâine sau la mixer. Dacă folosim mașina, mai întâi se pun lichidele. Dacă vom folosi drojdia proaspătă, atunci este nevoie să pregătim maiaua. (Dizolvăm drojdia într-o ceașcă împreună cu zahărul și 1 lingură de lapte, amestecăm și adăugăm și vreo 2 lingurițe de făină, lăsăm la dospit și apoi tot mixul se pune peste făină.) În al doilea caz, amestecăm un pic făina cu drojdia, punem zahărul (dacă nu folosim maia), oul, laptele și sarea. Punem la frământat și când s-au amestecat bine, adăugăm și uleiul puțin câte puțin. Aluatul e gata când este puțin moale, elastic și nu se lipește de mâini. În cazul în care am folosit aparatul, se frământă puțin și manual, se lasă la dospit acoperit cu o folie, la loc călduț. După ce își triplează volumul, începem să frământăm chiflele. Le punem în tavă și le lăsăm din nou la crescut. Se crestează puțin deasupra și se ung cu ou bătut cu puțină apă. Se bagă la cuptor la 180 grade până se coc, aproximativ 30 de minute.

Iată doar cum cu puțină voință și răbdare putem avea pe masă aceste pâinici proaspete care conțin ingrediente găsite în orice gospodărie. Încercați-le și veți dori să le repetați!

Advertisement








Trending