Contactează-ne

Prima pagină

-16 grade în Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vîntul a făcut ca marţi dimineaţă în reşedinţa de judeţ să se resimtă valori foarte scăzute ■ meteorologii promit vreme în încălzire ■ pînă la sfîrşitul lunii vor fi 10 grade ■

Vîntul a făcut prăpăd marţi dimineaţă în reşedinţa de judeţ şi de la cîteva grade s-au resimţit valori mult sub limita gerului.

Pe 21 ianuarie 2020, la ora 10.00, termometrele indicau 0 grade la Roman, la Piatra Neamţ era -1 grad, la Tîrgu Neamţ erau -2 grade, iar cel mai frig era în vîrf de munte, la staţia de pe Ceahlău – Toaca, unde se înregistrau -6 grade. Vînt a fost numai în reşedinţa de judeţ, unde la acelaşi moment temperatura resimţită ajunse la -16 grade, în restul teritoriului nefiind modificări.

Chiar şi aşa specialiştii dau asigurări că de acum înainte vremea intră într-un proces de încălzire şi spre sfîrşitul lunii se ajunge la maxime de 10 grade. Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în Moldova, pentru perioada 20 ianuarie – 3 februarie 2020. „În intervalul 20 – 25 ianuarie media temperaturilor maxime va avea variaţii în general între 2 şi 9 grade, iar a minimelor între -5 şi – 1 grad.

Ulterior, pînă la sfîrşitul lunii ianuarie, valorile maxime de temperatură vor fi în medie de 9 … 11 grade, în timp ce media minimelor va fi între -1 şi 2 grade, apoi se va răci treptat, astfel încît la finalul perioadei de prognoză media maximelor se va apropia de 3 grade, iar a minimelor de -2 pînă la -4 grade. Doar trecător şi pe suprafeţe mici vor fi posibile precipitaţii slabe, mai ales după data de 29 ianuarie“, conform ANM.

Una din cele mai calde zile din această săptămînă pare a fi cea de 22 ianuarie, cînd meteorologii promit soare şi valori termice la amiază de 8 grade Celsius. Noaptea aduce cer senin şi minime pozitive de 1 grad. Joi, 23 ianuarie se mai răceşte şi minima ajunge la jumătate faţă de ziua precedentă astfel că chiar dacă va fi soare, valorile termice diurne nu mai trec de 4 grade.

Din acest motiv şi noaptea va fi mai rece şi pe fondul unui cer absolut senin mercurul din termometre se opreşte la -1 grad. O zi mai caldă şi una mai rece, pentru că vineri, 24 ianuarie va fi sensibil mai cald, iar soarele aduce o maximă de 6 grade. Cu toate acestea noaptea va fi mai rece cu o minimă de -2 grade.

Week-end-ul aduce vreme bună şi frumoasă, iar dacă previziunile specialiştilor se adeveresc cerul va fi variabil iar la amiază în Piatra Neamţ se vor înregistra 8 grade. Trecem la valori termice nocturne pozitive şi minima se opreşte la 1 grad. La fel va fi vremea şi duminică, 26 ianuarie, cînd sîmt anunţate valori termice diurne de 8 grade şi nocturne de 2 grade.

Dacă prognoza se adevereşte va fi bine şi la începutul săptămînii viitoare iar cea mai caldă zi va fi cea de marţi, 28 ianuarie, cînd în zona noastră se va ajunge la o maximă de 10 grade, iar noaptea vor fi 3 grade, cu plus.

Actualitate

Şoc în politica din Neamţ: Senatorul PSD Emilia Arcan a demisionat din partid. Va candida la şefia CJ??

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

“Senatorul PSD de Neamț Emilia Arcan a decis astăzi să demisioneze din PSD, după aproape două decenii de apartenență la această formațiune politică”. Aşa sună, sec, anunţul făcut la ceas de seară de Emilia Arcan, cea care, dincolo de orice vină i-ar fi putea fi găsită, e unul dintre singurii oameni din PSD Neamţ care i-a spus lui Ionel Arsene că a greşit atunci cînd acesta o lua razna. Cum a fost în cazul exprimării de tristă amintire cu… Ramona. Sigur că în acest moment toată lumea se întreabă încotro se va orienta Emilia Arcan, o persoană care poate capacita, aduna, numeroase voturi. Noi nu vom fi PRO zvonuri şi nu vom  merge pe varianta că va candida la şefia Consiliului Judeţean tocmai împotriva fostului şef de partid.  Cel puţin nu încă. Revenind la comunicatul de presă prin care Emilia Arcan şi-a anunţat demisia, în acesta  se mai menţionează:

“Hotărârea celei care a deținut funcția de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate Neamț și vicepreședinte la nivel național, cât și de președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a fost luată în urma discuțiilor purtate cu conducerea formațiunii, în timpul ședinței Biroului Permanent Județean al PSD, care a avut loc astăzi, 10 iulie 2020”.

“O spun cu toată sinceritatea că sunt mâhnită și nu mă gândeam că lucrurile vor ajunge atât de departe. Cert este că ziua de astăzi, 10 iulie, înseamnă finalul meu politic în rândurile PSD.

Îmi pare rău că se trece așa ușor peste o muncă susținută cu multă seriozitate, pe care am desfășurat-o în toți acești ani în rândul partidului și pentru binele partidului. Oricât de mult ar vrea unii sau alții să nu îmi recunoască eforturile, nu vor reuși, pentru că activitatea mea a fost continuă, în mijlocul oamenilor!

M-a durut însă că atunci când trebuia luată o decizie, aceasta se lua de către câțiva oameni apropiați și cu influență la președinte, cu o totală ignorare a celor care ar fi trebuit consultați, așa cum cred eu că este normal să se întâmple într-un partid, care este condus de o echipă, după niște reguli bine definite!

Nu mi-am imaginat că ar putea deranja atât de mult faptul că mi-am exprimat nemulțumirea vis-a-vis de decizia de a fi susținut un om din Giurgiu, “fugărit”de organizația PSD din județul lui, pentru a candida la Primăria Piatra Neamț, cât și pe loc eligibil la parlamentare.

Acesta este motivul principal pentru care astăzi am ales să demisionez.

M-am văzut în situația de a alege între disciplina de partid și propriile mele convingeri.

Recunosc, s-a întâmplat asta de mai multe ori de când sunt în PSD dar, de fiecare dată, am fost un soldat disciplinat, corect, vertical pentru că mi s-a explicat de ce este necesar să se decidă altfel decât credeam eu că era firesc să se decidă.

Există însă lucruri peste care nu se poate trece: atunci când din motive obscure, particulare, vezi că partidul, prin reprezentant, este pe cale să ia o decizie profund greșită.

Consider, ca un om politic responsabil și atașat valorilor de stânga, că lucrurile trebuie spuse clar și fără teama de consecințe.

Nu văd cu ce am greșit când am afirmat că nu este normal ca organizația municipală să nu promoveze un om din Piatra Neamț spre o candidatură și că nu văd ce șanse ar putea avea un om care nu cunoaște nici măcar cartierele din oraș.

Mi s-a reproșat acest lucru și ….nu numai acesta, de aceea am hotărât, considerând că am dreptate, să-mi dau demisia din PSD.

Repet, cred în valorile social-democrației, cred în forța oamenilor de bună credință din PSD, dar nu pot asista la promovarea în funcții a unor personaje care văd organizația fie doar ca un colac de salvare, fie o trambulină spre propășire materială.

Și nu vorbesc aici doar despre dl. Cuc, pentru că toți oamenii din PSD Neamț știu cine sunt acele persoane care văd în organizația județeană o “vacă bună de muls” și care caută prin orice mijloace să revină la demnități publice pentru care nu au nici o chemare.

Demisia mea este o despărțire de oameni cu care am făcut echipă, alături de care m-am bucurat când am câștigat și am suferit când am avut eșec.

Mă despart mâhnită de această organizație, pentru care am pus mult suflet!

Le mulțumesc pentru colaborare tuturor colegilor de partid, primarilor, consilierilor locali și județeni, parlamentarilor și îi doresc fiecăruia succes pe drumul său“, este declaraţia  senatorului de Neamț Emilia Arcan.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Un fost primar cere revizuirea dosarului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Radu Viorel Ursache, fost primar la Bălţăteşti, doreşte revizuirea cauzei în care a fost condamnat pentru abuz în serviciu ■ prima instanţă l-a refuzat, dar a contestat decizia ■ el a avut o sentinţă de 2 ani şi 8 luni, plus achiarea unei sume enorme ■ în acelaşi dosar au fost condamnaţi alţi doi primari de la Pipirg, unul ajungînd la închisoare ■

Radu Viorel Ursache, fost primar la Bălţăteşti, care a pierdut mandatul după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, a ajuns din nou la judecată. El s-a adresat Judecătoriei Tîrgu Neamţ, unde a cerut reviziurea cauzei care l-a dus după gratii.

La jumătatea anului trecut, pe 14 iunie 2019, magistraţii i-au respins acţiunea ca inadmisibilă şi l-au obligat la plata sumei de 100 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Ursache a uzat de calea de atac şi a contestat sentinţa instanţei de fond. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bacău unde i s-a dat termen în luna octombrie a acestui an.

Rămîne de văzut ce vor decide magistraţii din judeţul vecin, de menţionat fiind faptul că hotărîrea lor va fi definitivă. Reamintim că o decizie a Curţii de Apel Bacău din 10 februarie 2017 îi condamna la închisoare cu şi fără executare pe trei primari, din care doi erau în exerciţiu.

Cea mai blîndă pedeapsă, de 2 ani de închisoare, cu suspendare, a primit-o Marcel Prună, primarul comunei Pipirig, acesta fiind găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În acelaşi dosar, primarul de Bălţăteşti, Radu Viorel Ursache, a fost condamnat de magistraţii de la Curte la 2 ani şi 8 luni de detenţie, dar cu executare, tot pentru abuz în serviciu.

Avînd în vedere normele legale care prevedeau că mandatul unui primar încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în caz de condamnare, prin hotărîre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, edilul Ursache şi-a pierdut mandatul. În acelaşi dosar a fost găsit vinovat şi condamnat cu executare şi fostul primar de Pipirig, Gheorghe Popa, care a avut de executat cea mai mare sancţiune, 3 ani de închisoare.

Prin sentinţă definitivă judecătorii le-au interzis inculpaţilor accesul în funcţii publice. Toţi trei, Prună, Popa şi Ursache, au fost inculpaţi în 2013 pentru abuz în serviciu, acuzaţi fiind de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ de nereguli la reabilitrea unor drumuri din comunele pe care le-au condus.

Anchetatorii au arătat că a fost vorba de lucrări de mîntuială, executate cu firme agreate şi pentru care s-au achitat sume mari pentru prestaţii fictive. Cauza a ajuns pe rolul instanţei de la Judecătoria Tîrgu Nemţ şi după ce instanţa a analizat toate probele, magistraţii au dat verdict în favoarea celor trei inculpai.

Mai exact acuzaţii au fost exoneraţi de răspundere penală şi au fot achitaţi. Anchetatorii au contestat sentinţa, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău. Iar pe 10 februarie 2017 a venit sentinţa definitivă, care-i conamna pe doi dintre edili la închisoare cu executare.

Chiar în ziua pronunţării, fostul primar de Pipirig, Gheorghe Popa, atunci în vîrstă de 63 de ani, a fost luat de acasă de poliţişti şi condus la Penitenciarul Bacău, avînd de executat pedeapsa cea mai mare, 3 ani de închisoare.

La acel moment, celălalt condamnat cu executare, primarul Ursache de la Bălţăteşti, nu era în ţară. A fost reţinut la frontieră a doua zi, pe 11 februarie, în timp ce se întorcea din străinătate, cu un autoturism. Mai trebuie adăugat faptul că magistraţii de la Bacău i-au obligat pe inculpaţi la plata unor sume enorme.

Radu Ursache a fost obligat să achite primăriei pe care a condus-o suma de circa 179.000 lei, din care cea mai mare parte în solidar cu firma care a efectuat lucrările neconforme. Primăria Pipirig nu a cerut în instanţă daune de la cei doi primari, Popa şi Prună, astfel că banii de care instituţia a fost păgubită nu s-au întors în bugetul administraţii locale.

Nu înseamnă că Popa şi Prună au scăpat de plată, pentru că judecătorii au dispus că banii cu titlu de prejudiciu, în total cîte 177.432 lei, să fie confiscaţi în folosul statului. La acel moment, pentru asigurarea plăţii, judecătorii au păstrat sechestrul asigurator pe un imobil al lui Prună, de la Pipirig, şi unul al lui Ursache, de la Bălţăteşti.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Protest inedit. De ce pescuia pe… stradă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pietonii şi participanţii la traficul rutier aflaţi duminică, 5 iulie 2020, după lăsarea întunericului, pe strada Petru Movilă din Piatra Neamţ au avut parte de o experienţă inedită.

La ieşirea din municipiu, pe drumul naţional spre Bicaz (DN 15), în dreptul unei vulcanizări putea fi văzut un tânăr care se apucase de „treabă“. Nu era vorba despre ceva caracteristic unui astfel de atelier, schimbarea vreunui pneu sau de umflarea lui. Omul se apucase de… pescuit în balta apărută în zonă.

Şi era dotat cu tot ce trebuie, o lansetă, un scaun şi-şi montase şi un cort în apropiere, semn că nu era ceva de-o oră – două şi că nu avea de gând să pleca acasă fără ceva în juvelnic. Dincolo de aceste considerente, pietreanul profita de „iazul“ artificial format acolo de câteva zile în urma unei avarii la o magistrală de apă ce alimentează oraşul Piatra Neamţ.

Era, de fapt, un protest inedit faţă de indolenţa şi lentoarea celor de la Compania ApaServ Neamţ, furnizoarea de utilităţi, care, tot de zile în şir, nu intervenise să rezolve problema. În cele din urmă, firma a intervenit la avarie, dar acest lucru s-a soldat cu un alt inconvenient pentru o mare parte din locuitorii municipiului, luându-se apa în multe zone. Tot zilele trecute, alt nemţean era protagonistul unei scene amuzante în trafic, după ce o fotografie nostimă a apărut în spaţiul virtual.

Întâmplarea face ca tot pe 5 iulie 2020, conducătorul unei maşini a fost surprins în timp de tranzita oraşul Podu Iloaiei, judeţul Iaşi, având în partea din spate un „pasager“ mai puţin obişnuit. Din portbagajul unei Dacii Solenza, care avea numărul de înmatriculare în Neamţ, se iţea o… capră.

Lăsând la o parte ilarul situaţiei, nu credem că şoferul cu pricina ieşise la plimbare cu… animalul de companie, ci o situaţie fortuită l-a făcut să aibă în maşină animalul menţionat.

Citește știrea

Trending