Contactează-ne

Actualitate

148 de ani de şcoală publică la Pînceşti

Știe publicată cu

în data de

■ unitatea a fost înfiinţată în anul 1870 ■ primul învăţător a fost Neculai Hachiţă ■ în şcoală erau înscrişi 96 de copii din cele 7 cătune ale localităţii ■

În preajma Zilei Naţionale, toată suflarea comunei Pînceşti s-a reunit pentru a marca un dublu eveniment: sărbătorirea Marii Uniri, dar şi 148 de ani de şcoală publică în această localitate. Evenimentul a avut loc joi, 29 noiembrie, la sediul şcolii Gimnaziale Pînceşti, în prezenţa autorităţilor publice locale şi a reprezentantului Inspectoratului şcolar al judeţului Neamţ, profesor Maria Ghiniţă. Directorul Şcolii Gimnaziale Pînceşti, Bogdan Vasile Huci, a subliniat scopul activităţii, respectiv marcarea Centenarului Marii Uniri, dar în egală măsură şi a unui eveniment însemnat din viaţa şcolii şi comunităţii: 148 de ani de învăţămînt public la Pînceşti. „Vrem ca începînd de anul acesta, să devină o tradiţie ca şi în unitatea noastră să fie sărbătorite Zilele Şcolii. Şcoala noastră are 148 de ani de atestare documentară, peste doi ani urmînd să sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea ei. Elevii şcolii noastre s-au pregătit să vă întîmpine cu un recital de cîntece şi poezii patriotice şi cu o expoziţie de desene. Sperăm că aceste momente să vă trezească în suflet sentimentele patriotrice“, a declarat profesorul Bogdan Vasile Huci, directorul unităţii de învăţămînt. Copiii, de la cei mici de grădiniţă şi pînă la cei de gimnaziu, au evidenţiat pagini din istoria şcolii, subliniind faptul că unitatea a fost înfiinţată în timpul Reformelor din învăţămînt făcute de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, primul învăţător fiind Neculai Hachiţă. Pe atunci, în anul şcolar 1884 -1885, şcoala avea 96 de copii care proveneau din cele 7 cătune ale comunei. Îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale, copiii au prezentat un program artistic dedicat marcării Centenarului Marii Uniri. Surpriza a fost legată de faptul că primarul localităţii, Constantin Holmanu, a adus în mijlocul copiilor un veteran de război, pe Vasile Jugaru, în vîrstă de 80 de ani, care a vorbit celor mici despre eroismul ostaşilor din localitate, pe fronturile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Manifestarea s-a încheiat cu un parastas de pomenire a tuturor localnicilor căzuţi în Primul Război Mondial, oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu preotul protopop, Dragoş Munteanu.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că şi-a dat foc la casă

Știe publicată cu

în data de

■ în urma grozăviei, patru persoane au suferit atac de panică, iar una a fost spitalizată ■ piromanul ar putea fi arestat ■

Patru persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au suferit atac de panică din cauza unui incendiu pus de o mînă criminală la o locuinţă particulară din Tupilaţi. Evenimentul nedorit a avut loc pe 23 aprilie şi s-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 17.43. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de pompieri Roman cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Ajunse la faţa locului, forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta generalizat la acoperişul unei case de locuit, precum şi în interiorul locuinţei. În urma incendiului au ars bunuri din locuinţă şi acoperişul casei şi s-au degradat pereţii pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi. „La locul evenimentului patru persoane au necesitat îngrijiri medicale, prezentînd atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor medical calificat de către echipajul SMURD. O femeie a fost transportată la spital de către echipajul SMURD, celelalte victime refuzînd transportul la spital“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident, ci dimpotrivă, focul a plecat de la o mînă criminală, sau tehnic spus „folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“. Autor a fost chiar proprietarul în vîrstă de 49 de ani, care anterior se certase cu familia şi ameninţase că va incendia locuinţa. El fusese reclamat de fiica de 28 de ani, fiind prins în flagrant de poliţişti. În urma audierilor acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi ameninţare. Bărbatul urma a fi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Rămîne de văzut dacă suspectul va fi privat de libertate sau dacă va fi aplicată o măsură preventivă mai blîndă. Poate control judiciar, pentru că arestul la domiciliu ar fi cam impropriu, deoarece casa nu prea mai este „capabilă“ să asigure condiţii de locuire din cauza incendiului. Un at incendiu provocat de o mînă criminală a avut loc sîmbătă, 20 aprilie, în jurul orei 22, la un stog de fîn din localitatea Chilii, comuna Valea Ursului. Au intervenit militarii de la Detaşamentul de Pompieri Roman cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi serviciul voluntar al comunei Oniceni cu autospeciala din dotare. Au ars circa şapte tone de fîn din cauza „folosirii intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Mort în casă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au fost solicitaţi marţi, 23 aprilie, în jurul orei 14.48, să intre în casa unui romaşcan care nu răspundea la uşă. S- au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu o autospecială de descarcerare, o autospeciala de intervenţie şi lucru la înălţimi, precum şi o ambulanţă SMUDR. Echipajele au pătruns în apartament pe o fereastră şi din păcate proprietarul a fost găsit decedat.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Buget sărac, speranţa în fondurile europene

Știe publicată cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 aprilie, că bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă şi de creditele din perioada 2005-2007, dar şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluţii pentru ca aceste aspecte să nu îi afecteze pe pietreni. Una dintre soluţii, fondurile europene, în acest sens reamintind că pînă la 31 martie au fost depuse proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro. “Săptămîna aceasta, luni, 22 aprilie, a fost aprobat bugetul Municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2019. Şi în acest an bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă localităţilor din întreaga ţară, prin alocarea unor sume insuficiente ţinînd cont că s-au transferat şi cheltuieli suplimentare către autorităţile locale. Bugetul municipiului Piatra Neamţ este totodată afectat şi de creditele mari contractate de municipalitatea pietreană în perioada 2005-2007. Rolul meu ca primar este să găsesc soluţii pentru ca pietrenii să nu simtă constrîngerile bugetare locale. Oraşul, chiar şi în aceste condiţii trebuie să funcţioneze şi să se dezvolte, trebuie întreţinut corespunzător, calitatea serviciilor publice trebuie să crească iar problemele comunităţii trebuie rezolvate. Una dintre soluţiile pentru dezvoltarea localităţii este atragerea de fonduri, în principal europene. În acest sens au fost realizate şi depuse pentru finanţare europeană pînă la 31 martie proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro, care vor moderniza şi dezvolta într-un ritm accelerat oraşul Piatra Neamţ în următorii trei ani. Voi prezenta în fiecare lună situaţia proiectelor depuse şi stadiul proiectelor finanţate din bani europeni de care va beneficia municipiul Piatra Neamţ în următoarea perioadă”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a folosit prilejul conferinţei de presă şi pentru a transmite pietrenilor un mesaj cu ocazia Sărbătorilor Pascale: “Bucuria Învierii Domnului să vă pătrundă în suflet, să vă lumineze calea în viaţă şi să vă umple inimile de bucurie! Vă doresc un Paşte Fericit alături de cei dragi!”.

Citește știrea

Trending