Contactează-ne

Eveniment

11 centimetri de nea pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ vremea s-a zburlit, şi de la temperaturi primăvăratice, am intrat direct în iarnă ■ meteorologii au emis şi o avertizare de vreme deosebit de rece, precipitaţii mixte şi chiar ninsoare ■

De la vremea frumoasă şi blîndă din ultima perioadă de timp am trecut direct la iarnă. Totul s-a schimbat brusc, valorile termice au intrat rapid la apă şi joi, 15 noiembrie, am avut în judeţ primul strat de zăpadă consistent. S-a întîmplat deocamdată numai în vîrf de munte, pe Toaca, unde meteorologii au măsurat 11 centimetri de zăpadă. În restul teritoriului a plouat atît pe parcursul nopţii precedente, cît şi ieri. Pînă la ora 15 zona de munte a judeţului, la peste 1.800 de metri, a fost sub avertizare cod galben şi s-au semnalat intensificări ale vîntului la rafală care au atins 80 90 km/h. Acest lucru a determinat scăderea vizibilităţii din cauza zăpezii spulberate. Termic nu a fost atît de rău, iar ieri la ora 11 erau temperaturi negative de -4 grade numai pe Ceahlău. La Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ la aceeaşi oră se înregistrau 6 grade, iar la Roman erau 7 grade. Totuşi, din cauza vîntului, la Roman indicele de răcire era de 2 grade, iar pietrenii care au ieşit din casă au resimţit numai 4 grade. De astăzi, 16 noiembrie, de la ora 5 şi pînă duminică, 18 noiembrie, la ora 12 toată ţara este sub informare meteo de vreme deosebit de rece, ninsori şi intensificări ale vîntului la munte şi precipitaţii slabe mixte în zonele joase de relief. „În intervalul menţionat vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vîntul va avea unele intensificari. Valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor în majoritatea regiunilor. În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vîntului îndeosebi pe creste, spulberînd zăpada. În regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie şi al nopţii de vineri spre sîmbătă (16/17 noiembrie)“, conform ANM. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza aceste date. Astăzi, 16 noiembrie, maxima nu mai trece de pragul de 3 grade Celsius. Noaptea aduce o minimă la pragul îngheţului, 0 grade. Şi mai rece va fi în week-end, iar pe parcursul zilei de sîmbătă, 17 noiembrie, în cel mai cald moment nu va fi mai mult de 1 grad, ce-i drept cu plus. Este foarte probabil ca după lăsarea întunericului precipitaţiile sub formă de ploaie să se transforme rapid în zăpadă la o minimă negativă de -1 grad. Ceva mai bine va fi duminică, 18 noiembrie, cînd se poate să vedem soarele care aduce valori termice de 4 grade. După lăsarea întunericului va fi mai rece decît în intervalul precedent iar mercurul din termometre se opreşte la -2 grade. Dacă prognoza se adevereşte săptămîna viitoare maximele vor oscila între 0, cel mult 1 grad, iar noaptea se vor înregistra minime de pînă la -5 grade spre finele intervalului.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

„Explozie” a cazurilor de COVID-19 – „Alertă” la MAI

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunile de verificare vor fi intensificate, mai ales în week-end ■ echipe mixte vor verifica respectarea regulilor de protecţie sanitară ■ cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor la un număr TelVerde ■

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19,  conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat vineri, 3 iulie a.c., o ședință, în sistem videoconferință, cu prefecții și șefii de structuri centrale și teritoriale pentru a stabili măsurile care vor fi luate în următoarele două săptămâni.

Trag un semnal de alarmă: prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară,riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor. Trebuie să fim foarte vigilenți în perioada următoare. Este extrem de important să luăm atitudine și să ne implicăm în protejarea sănătății românilor. Altfel, viața noastră socială și economică va fi bulversată. Vă cer să acționați cu profesionalism și rigurozitate, dar și cu atenție pentru a nu cădea în extreme fie de exces, fie de toleranță.”, a precizat ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA.

La rândul său, secretarul de stat chestor șef de poliție Bogdan DESPESCU a transmis că principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni.

În cadrul ședinței s-a stabilit ca la nivelul fiecărui județ să fie organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, care să evalueze situația specifică și să intensifice activitățile de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară. S-a dispus ca prima întâlnire a membrilor grupelor de coordonare operativă să aibă loc imediat după încheierea ședinței convocate de conducerea MAI.

Sub coordonarea acestor grupe, la nivelul fiecărui județ vor fi organizate echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului, precum și de la alte autorități cu competențe în efectuarea de verificări cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.  O atenție deosebită va fi acordată stațiunilor de la mare și de la munte, precum și traseelor de deplasare către acestea. Totodată, printre prioritățile echipelor de verificare va fi și transportul intern și internațional de persoane atât rutier, cât și feroviar.

Conducerea MAI a cerut structurilor responsabile să ia măsuri suplimentare mai ales la sfârșit de săptămână.

Pentru îndeplinirea misiunilor din următoarele două săptămâni, se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren. Pentru zona litoralului unde se așteaptă un număr mare de turiști la sfârșit de săptămână, conducerea ministerului a dispus Poliției Naționale, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență să trimită ofițeri de la nivel central pentru a sprijini efectivele care acționează în mun. Constanța.

Pentru a putea interveni rapid, se va înființa o linie TelVerde – 0800800165 la care cetățenii vor putea sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară. Numărul de telefon va deveni operațional începând cu data de 4 iulie a.c., ora 00:00.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Corpul bărbatului înecat în Siret, căutat zile întregi de pompieri, găsit de un localnic din Tămăşeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul bărbatului care s-a înecat în Siret pe 25 iunie a fost găsit vineri, 3 iulie, de un localnic din Tămăşeni. Reamintim că bărbatul a căzut în rîu pe raza localităţii Rotunda şi din acel moment a fost căutat, fără succes, de pompierii nemţeni.

“În data de 25.06.2020, in jurul orei 21.40, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru căutarea unei persoane înecate în răul Siret, pe raza localității Rotunda, comuna Doljești. S-a intervenit în data de 25.06.2020 in intervalul orar 22.00 – 24.00, cu o autospecială complexă de intervenție, un autoturism de serviciu, o barcă și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman.

Pompierii romașcani au desfășurat misiuni de căutare zilnic, începând cu data de 26.06.2020 în intervalul orar 08 – 21.

Persoana înecată în răul Siret în data de 25.06.2020 a fost găsită pe raza comunei Tămășeni, de către un localnic”, au transmis vineri, 3 iulie, reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: imagine din timpul acţiunilor de căutare efectuate de pompieri

Citește știrea

Trending